Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nemci a Francúzi bojujú proti pašerákom: Razie a rozbíjanie gangov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká polícia uskutočnila dnes rozsiahlu sériu razií zameraných na rozbitie siete pašerákov ľudí pôsobiacej v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Do zásahov v troch spolkových krajinách - Severné Porýnie-Vestfálsko, Dolné Sasko a Bádensko-Württembersko - sa zapojilo približne 570 príslušníkov polície. Operácia bola zameraná na 17 podozrivých, ktorí pravdepodobne ilegálne prevážali do Nemecka utečencov z Libanonu a Sýrie.

Údajného vodcu tejto pašeráckej siete, 24-ročného mladíka, zadržali policajti v meste Essen v Severnom Porýnií-Vestfálsku. Skupina pašerákov pod jeho vedením mala vyrábať falošné preukazy totožnosti i iné dokumenty a za prevoz do Nemecka, najčastejšie letecký, požadovala od jedného migranta približne 10.000 eur.

V rámci razií dnes prehľadali policajti približne 24 miest. Pomáhali im aj špeciálne jednotky, keďže viacerí z podozrivých podľa vyjadrenia prokuratúry v Hildesheime predstavujú "mimoriadnu hrozbu". Okrem zmienených falošných pasov skonfiškovala polícia pri zásahoch tiež mačety, meče, nože a muníciu do strelných zbraní či napríklad aj laserové zameriavacie zariadenie.

Francúzskej polícii sa podarilo rozbiť už 200 sietí pašerákov ľudí 

Francúzskej polícii sa  podarilo v tomto roku rozbiť už 200 sietí prevádzačov ľudí vrátane 30 takých, ktoré operovali v oblasti okolo prístavu Calais, kde sa tisícky migrantov snažia cez eurotunel dostať do Británie. Informovala o tom dnes agentúra AP. 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 vyhlásil, že potrestaný bude akýkoľvek Francúz, ktorého chytia pri tejto trestnej činnosti. AP doplnila, že Cazeneuve v zmienenom rozhovore nepotvrdil správu o zatknutí francúzskeho rybára patriaceho do prevádzačskej siete, ku ktorému malo podľa informácie Europe 1 dôjsť v prístave Dunkerque. 

Severné Francúzsko, najmä oblasť v okolí prístavu Calais, sa v uplynulom čase stalo dočasným domovom tisícov migrantov utekajúcich pred vojnami či chudobou zo svojej vlasti, ktorí sa tam utáborili. Migračná vlna neobišla ani Dunkerque, ďalší veľký francúzsky prístav ležiaci približne 50 kilometrov východne od Calais. 

Švédsky premiér chce požiadať EÚ o presunutie časti migrantov z jeho krajiny 

Švédsko chce požiadať Európsku komisiu (EK) o premiestnenie časti imigrantov prichádzajúcich na jeho územie, ktorí žiadajú o azyl, do iných členských krajín Európskej únie. Oznámil to dnes švédsky premiér Stefan Löfven.

"Vláda požaduje prerozdelenie utečencov zo Švédska a ich prijatie v ostatných krajinách EÚ," uviedol Löfven vo vyhlásení pre médiá, ktoré citovala tlačová agentúra Belga. Švédsko podľa slov svojho premiéra preberalo v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ po dlhý čas veľkú časť zodpovednosti za utečencov, teraz sa však krajina ocitla vo veľmi napätej situácii.

"Je čas, aby aj ostatné krajiny prevzali zodpovednosť," vyhlásil Löfven. Nespresnil však, o aký počet utečencov by malo ísť. Švédska tlačová agentúra TT uviedla, že by mohlo ísť o približne 54.000 ľudí, ktorých sa zrieklo Maďarsko v rámci relokačného plánu predstaveného Európskou komisiou.

Švédsko očakáva, že do konca tohto roka sa počet utečencov vyšplhá na 190.000 osôb. Ide o číslo, ktoré by v prepočte na obyvateľov krajiny znamenalo pre Nemecko 1,6 milióna nových azylantov. Švédske úrady tvrdia, že nezvládajú riešiť takéto vysoké počty žiadateľov o azyl, hoci sa snažia nájsť strechu nad hlavou pre každého z prisťahovalcov.

Viac o téme: PašeráciNemeckoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu