Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ skritizovala Česko za nehumánne podmienky pre utečeneckú rodinu: Česi ju vyhostia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

PRAHA - Českú verejnosť zamestnáva rozhodnutie Štrasburgu, v ktorom skritizoval našich západných susedov za to, v akých podmienkach hostia jednu afgánsku rodinu. Ihneď potom ako prišlo rozhodnutie zo súdu, české úrady dlho neváhali a rodinu sa rozhodli nakoniec vyhostiť.

Česko prepustí z detenčného zariadenia v Bělej-Ježov pri Mladej Boleslavy afganskú rodinu, k premiestneniu do iného zariadenia vyzval české úrady Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Podľa ministerstva vnútra nejde o reakciu na rozhodnutie tohto súdu. Pominuli dôvody pre zaistenie a rodina bude vyhostená.

Pre rodinu neboli vhodné podmienky

Štrasburský súd vyzval české úrady, aby rodinu premiestnili do iného zariadenia, ktoré neporušuje článok 3 európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, teda zákaz mučenia, ponižujúceho a neľudského zaobchádzania alebo trestania. Súd zároveň vyzval českú vládu, aby mu do dvoch týždňov dodala všetky informácie a dokumenty týkajúce sa podmienok v utečeneckom centre v Bělej v čase, keď tam rodina bola umiestnená. Súd zaujíma predovšetkým kapacita zariadenia, počet umiestnených osôb, hygienické podmienky a životné podmienky pre deti.

Ministerstvo sa bráni, podmienky sú humánne

České ministerstvo vnútra chce súdu prostredníctvom dokumentácie a správy ukázať stav zariadenia v Bělej. "Podmienky v zariadení sú humánne, napriek tomu stále pracujeme na ich zlepšení v súvislosti s pobytom rodín s deťmi," doplnila Malá.

Rodina podľa VVU pricestovala do Česka z afganskej provincie Kundúz, ktorá je pod kontrolou Talibanu. Do Česka sa dostala cez Maďarsko a jej cieľovou krajinou bolo Nemecko. Zadržala ju však česká cudzinecká polícia, v detencii je rodina na účel správneho vyhostenia do Afganistanu. Ide o rodinu s tromi deťmi vo veku päť, šesť a 16 rokov plus pätnásťročný brat matky. Jeden zo synov má epilepsiu a podľa VVU sa mu v zariadení v Bělej nedostáva potrebnej lekárskej starostlivosti.

Štrasburg rozhodol, aby ju premiestnili

Štrasburský súd vyzval Česko, aby rodina bola premiestnená do stredajšej polnoci. Návrh na vydanie predbežného opatrenia poslala súdu Organizácia pre pomoc utečencom (OPU). Podľa českého ministerstva vnútra rozhodla o prepustení zo zabezpečovacieho zariadenia polície na základe žiadosti rodiny. "A to vzhľadom k tomu, že pominuli dôvody zaistenia za účelom realizácie správneho vyhostenia," oznámila ČTK Hana Malá z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Cudzinci zatiaľ nemajú náhradné doklady a nebola overená ich totožnosť. "Aj naďalej bude cudzinecká polícia činiť kroky za účelom realizácie správneho vyhostenia," doplnila Malá. Rodina tak po prepustení zároveň dostane lehotu, počas ktorej bude musieť Česko opustiť. V niektorých prípadoch vyhostených cudzincov odvezie na hranice policajná eskorta.

VVU zatiaľ nemá informáciu o vyhostení. Podľa Martina Rozumka z VVU by pre rodinu bolo najhoršie vyhostenie do Afganistanu. Česká polícia podľa neho na rozdiel od ostatných európskych štátov vydáva vyhostenie aj ľuďom z Afganistanu, ich transfer ale nezabezpečuje. "Pokiaľ budú vyhostení do Rakúska, nebola by to tragédia," povedal Rozumek ČTK.

Utečenecké zariadenia sú horšie ako väzenia

Životné podmienky utečencov umiestnených v zariadení ministerstva vnútra v Bělej-Ježov dlhšiu dobu kritizujú neziskové organizácie i mnoho ďalších ľudí. Podľa ombudsmanky Anny Šabatovej tam ľudia žijú horšie než českí väzni. Tiež český minister spravodlivosti Robert Pelikán zariadenia označil za "horšie ako väzenia". Znepokojenie vyjadril aj šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn. V Bělej-Ježov je teraz umiestnených 219 ľudí, kapacita je 700 miest.

Viac o téme: RodinaDeportáciaŠtrasburgAfganista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu