Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prílev migrantov pokračuje: Do Slovinska prišlo dnes ďalších 6000 utečencov

Migranti prechádzajú cez Chorvátsko
Migranti prechádzajú cez Chorvátsko (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Napriek výsledkom mimoriadnych rokovaní Európskej únie ostáva slovinská pohraničná obec Rigonce jedným z krízových miest na tzv. balkánskej trase utečencov. Dnes do 14.00 h prišlo do dediny so 170 obyvateľmi cez zelenú hranicu z Chorvátska okolo 6000 utečencov, informovala s odvolaním sa na políciu slovinská tlačová agentúra STA.

Stretnutie v Bruseli sa v nedeľu skončilo dohodou okrem iného na tom, že z Chorvátska nebudú tisíce utečencov ako doposiaľ prepravovať bez ohlásenia k hranici Slovinska, píše agentúra DPA. Vo veľkých záchytných centrách v Slovinsku podľa nej čaká takmer 11.000 ľudí na to, kedy budú môcť pokračovať v ceste do Rakúska a následne Nemecka.

Aj južne na hranici medzi Chorvátskom a Srbskom zaznamenávajú naďalej príchod tisícov utečencov a migrantov. Dnes ich tam do 15.00 h dorazilo takmer 6000, oznámilo chorvátske ministerstvo vnútra. V záchytnom centre Opatovac čakalo na prepravu smerom k Slovinsku ďalších 2800 ľudí.

Spor medzi Chorvátskom a Slovinskom, susediacimi členmi EÚ, medzitým pokračoval. Médiá citovali vyjadrenia chorvátskeho premiéra Zorana Milanoviča, podľa ktorého bude jeho krajina prepravovať utečencov k slovinskej hranici dovtedy, pokým neklesnú počty ľudí prichádzajúcich zo Srbska.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič v slovinských novinách Delo susednú krajinu obvinil, že naďalej nemá svoje opatrenia dobre zorganizované a že utečencov prepravuje ďalej do Rakúska príliš pomaly. Odmietol tiež slovinské úvahy zastaviť prílev utečencov plotom. "Keď nie ste pripravení na ľudí strieľať, potom plot nikoho nezastaví," vyhlásil minister.

Viac o téme: RigonceRanko Ostojič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu