Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vášáryová opäť otvorila 13. komnatu: Babičky z dedín sa vážne boja, že ich utečenci znásilnia

Magda Vášárová
Magda Vášárová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Niekoľko dní dozadu rozpútala Marga Vášáryová svojimi výrokmi v Českej televízii silné vášne a ani v piatkovom vydaní Lidových novin nešetrila kritikou na stranu Slovákov. Strednú Európu opäť nazvala nebezpečným územím a miestom davovej hystérie. Vysvetlila však, ako sa stigmy môžeme zbaviť.

Podľa poslankyne NR SR a obľúbenej bývalej herečky Magdy Vášáryovej sme sa spreneverili vlastným európskym hodnotám a podľahli sme davovému šialenstvu. To sa ukázalo v našich reakciách na utečeneckú krízu. Hoci sme vyrástli na hierarchii kresťanských hodnôt, nie všetci sme kresťania. Vieru dokážeme ľahko vymeniť za to, čo je pre nás výhodné. „Stredná Európa je nebezpečné územie. Prežili sme dva totalitné režimy, ktoré absolútne znegovali hodnotový systém našich predkov. Žijeme v štáte, kde si Zápotockého manželka po zatknutí Slánského vzala jeho periny,“ uviedla Vášáryová.

Nespokojní Slováci: Pozrite sa, ktoré veci nás podľa prieskumu trápia najviac!

Dodala, že máme za sebou 25 úspešných rokov, no napriek tomu sa stále cítime ako obeť. Bojíme sa o stratu kresťanstva, ale to sme stratili už dávno v období komunizmu a fašizmu. „Moja obava ide ale ďalej. Až ľudia, ktorí teraz podliehajú davovej hystérii okolo utečencov – a slovo hystéria je tu na mieste, keď sa babičky z dedín vážne boja, že ich utečenci znásilnia – zistia, že iba podľahli manipulácii a že sa báli zbytočne,“ nepovedia si, že nabudúce to budú vidieť odlišne, ale nenávisť a strach presmerujú niekam inam a to do vnútra našej spoločnosti.

Byť chudáčikom ľuďom vyhovuje

Frustrácia a strach, ktoré lomcujú strednou Európou, podľa Vášáryovej nie sú náhoda, pretože nás vždy chcel niekto ovládnuť alebo si rozdeliť a stáročia sme sa cítili ako obete. „Skutočná obeť sa ale obeťou ani nemusí cítiť, a naopak, cítiť ako obeť sa môžete, aj keď obeťou nie ste,“ vysvetlila s tým, že je to pre nás skvelá životná stratégia, pretože po obeti nikto nič nechce, každý ju ľutuje a nemusí za nič preberať zodpovednosť.

„Väčšine ľuďom vyhovuje, keď sa môžu cítiť ako chudáčikovia,“ myslí si poslankyňa, ktorá vyzvala, aby sme sa prestali cítiť ako obeť a prevzali zodpovednosť. „Je potrebné, aby sme začali byť hrdí na to, čo sme dosiahli. Pretože my sme toho po roku 1989 dosiahli veľa. Splnili sme sny všetkých predchádzajúcich generácií. A nielen nejaká naša elita – týka sa to každého z nás, od ľudí, ktorí sa starajú o čistotu ulíc, až po vzdelancov,“ prízvukovala v rozhovore Vášáryová.

Viac o téme: UtečenciMagda Vášáryová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu