Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poliaci posielajú Maďarsku pomoc: Hranice bude strážiť pohraničná stráž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko vyšle približne 70 členov hraničnej stráže do Maďarska, aby tam pomohli so zabezpečením hraníc so Srbskom. Po štvrtkovom summite lídrov Európskej únie v Bruseli to dnes oznámila poľská premiérka Ewa Kopaczová.

Vnútrozemské Maďarsko zápasí s najväčšou vlnou migrantov v Európe od druhej svetovej vojny. Budapešť už v tejto súvislosti napriek všeobecnej kritike zo strany medzinárodných partnerov vybudovala na svojej hranici so Srbskom plot, napísala agentúra Reuters. Od začiatku tohto roka do septembra vkročilo podľa oficiálnych štatistík Maďarska na jeho územie 204.000 ľudí bez zodpovedajúcich cestovných dokladov či víz, čo predstavuje 13-násobné zvýšenie oproti rovnakému časovému obdobiu za rok 2014. Vďaka vybudovanému plotu a uzatvoreniu zelenej hranice sa už teraz počet prichádzajúcich utečencov zo Srbska rapídne znížil.

"Posielame päť vysoko špecializovaných vozidiel so zariadeniami na nočné videnie (do Maďarska), s vybavením, ktoré umožní stráženie celej hranice (so Srbskom)," uviedla Kopaczová, ktorej slová dnes ráno citovala poľská tlačová agentúra PAP. "Okrem toho posielame tiež niekoľko menej špecializovaných vozov a približne 70 príslušníkov hraničnej kontroly," dodala premiérka. Kopaczová ďalej podľa PAP oznámila, že Poľsko je pripravené posilniť personál agentúry na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie (FRONTEX) o 40 príslušníkov hraničnej kontroly, ktorí by sa mali pridať k približne štyrom desiatkam už pridelených Poliakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu