Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarsko o polnoci zatvorí úsek hraníc s Chorvátskom

(Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dnes o polnoci uzatvorí zelenú hranicu s Chorvátskom. Rozhodol o tom dnes maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI rozhodnutie kabinetu tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Minister povedal, že maďarsko-chorvátske hraničné priechody budú fungovať aj naďalej, ale so sprísnenou kontrolou. Maďarská vláda očakáva od tohto kroku rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku.

"O uzatvorení zelenej hranice sme informovali chorvátskeho veľvyslanca v Budapešti, ktorý vyjadril sklamanie," dodal Szijjártó, podľa ktorého maďarská strana poskytla príslušnú informáciu aj šéfom diplomacií ďalších krajín regiónu. Summit Európskej rady podľa Orbána rozhodol o dôležitom kroku smerom k tomu, aby došlo k dohode s Tureckom, pričom ale nevznikla dohoda o uzatvorení grécko-tureckej hranice.

Na uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom sú z poriadkového hľadiska a z hľadiska ochrany hraníc všetky podmienky dané; Maďarsko je schopné zabezpečiť chorvátsku hranicu rovnako, ako je to na úseku hranice so Srbskom, zdôraznil Orbán.

Chorvátsko začne po uzavretí maďarských hraníc spolupracovať so Slovinskom

Chorvátsko a Slovinsko sa dohodli, že budú spolupracovať pri usmerňovaní prúdu migrantov, keď Maďarsko dnes o polnoci uzavrie svoju zelenú hranicu s Chorvátskom. Oznámila to dnes vláda v Záhrebe, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Chorvátsky premiér Zoran Milanovič je v kontakte so svojím slovinským partnerom Mirom Cerarom. Chorvátska vláda má už k dispozícii plán, na ktorom sa dohodla so Slovinskom," uviedol hovorca vlády v Záhrebe. Po avizovanom uzatvorení maďarsko-chorvátskych hraníc začne Chorvátsko tento plán implementovať v koordinácii so Slovinskom. Bližšie informácie o pláne hovorca neposkytol. 

Maďarská vláda dnes popoludní oznámila, že dnes o polnoci uzatvorí zelenú hranicu s Chorvátskom. Maďarsko-chorvátske hraničné priechody by mali fungovať aj naďalej, ale v sprísnenom režime. Budapešť o svojom zámere vopred informovala Chorvátsko aj ďalšie krajiny regiónu. 

Viac o téme: MigrantiMaďarskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu