Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEO Ďalší bytový škandál v Nemecku: Nájomníčka odchádza kvôli utečencom, chce sa súdiť

Gabrielle Kellerová Zobraziť galériu (2)
Gabrielle Kellerová (Zdroj: swr.de)

ESCHBACH - Mestá po celom Nemecku musia vyriešiť jednu zásadnú otázku ešte pred nástupom zimy. Musia totiž ubytovať desaťtisíce utečencov, čo pre niektoré obce a mestá predstavuje záťaž. Uchýlili sa však aj k riešeniam, po ktorých ostala verejnosť v šoku.

Nedávno sme na Topkách písali o prípade zdravotnej sestry Bettiny Halbey z Nieheim, ktorá sa musí po 16 rokoch vysťahovať zo svojho domova po tom, ako jej vypovedali nájomnú zmluvu. Dôvodom bola skutočnosť, že mesto potrebuje kapacity na ubytovanie utečencov, ale tie mu chýbajú. Podobná vec sa stala aj Gabrielle Kellerovej z Eschbachu neďaleko francúzskych hraníc.

Nemci sú na pokraji síl: Kvôli kríze zvažujú zrušenie minimálnej mzdy pre utečencov

Kellerová by sa mala z trojizbového bytu vysťahovať po 23 rokoch a uvoľniť miesto žiadateľom o azyl. Byt totiž patrí miestnej obci. „Myslím si, že vyhodiť nájomníkov zo svojich bytov je škandál,“ uviedla 56-ročná žena pre SWR TV. Starosta Mario Schlafke však povedal, že obec nemala inú možnosť. Jedinou alternatívou by bolo zriadiť lôžka v posilňovni, informoval Telegraph.co.uk.

Obec je pod tlakom

Eschbach, ktorý má len 2 400 obyvateľov, je pod tlakom, aby našiel priestor pre utečencov a Kellerová je jednou z dvoch obyvateľov obce, ktorí bývajú v obecných nájomných bytoch. Nejde však o typ sociálneho bývania. Ako dočasné ubytovanie pre utečencov už v obci vybudovali prepravný kontajner na futbalovom ihrisku a osem rodín ubytujú v centre mládeže.

VIDEO Ďalší bytový škandál
Zobraziť galériu (2)

Obec potvrdila, že Kellerovej prisľúbila pomoc s hľadaním bývania, ale ona ju odmieta. Najala si právnika a trvá na tom, že bude bojovať proti vysťahovaniu.

Ďalší bytový škandál v Nemecku

 

Viac o téme: AzylUtečenciNájomný bytGabrielle Kellerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu