Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovinsko s ostatným drôtom nesúhlasí: Maďari chystajú obrnené transportéry a tanky!

Ostatný plot namontovaný maďarskými vojakmi na hraniciach so Slovinskom
Ostatný plot namontovaný maďarskými vojakmi na hraniciach so Slovinskom (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarskú južnú hranicu budú strážiť tisíce vojakov s obrnenými transportérmi a tankami. V budapeštianskej televízii to včera večer vyhlásil náčelník generálneho štábu Tibor Benkö. Pripomenul vojenské cvičenie, ktoré armáda v minulých dňoch usporiadala a povolala do neho 4300 vojakov. "Počty vojakov na hraniciach nebudú nižšie," konštatoval Benkö podľa agentúry MTI.

Armáda je podľa neho plne pripravená na stráženie hraníc a potrebné právne procedúry k jej nasadeniu už parlament absolvoval. Vojaci sú oprávnení kontrolovať dokumenty osôb, vykonávať osobné prehliadky a regulovať pohyb davu. "Pravidlá pre použitie zbraní sa ale nemenia," upozornil maďarský generál. Vojaci budú pokračovať vo výstavbe plotu pozdĺž hranice s Chorvátskom, povedal ďalej Benkö. Ženijné práce prebiehajú podľa plánu.

Agentúra MTI dnes napísala, že Maďarsko už začalo stavať žiletkový drôt aj pozdĺž hranice so Slovinskom. "Polícia a vojaci pracujú na hraničnom priechode Tornyiszentmiklós-Pince na križovatke maďarskej diaľnice M70 a slovinskej diaľnice A5, rovnako ako na hraničnom priechode, ktorý stojí na starej ceste a nachádza sa niekoľko stoviek metrov od diaľnic," napísala maďarská agentúra.

Maďarský minister zahraničia Péter Szíjjártó dnes však v telefonickom rozhovore so slovinským kolegom Karlom Erjavcem vyhlásil, že žiadne trvalé zábrany Maďarsko na hranici so Slovinskom nebuduje. Ide vraj len o prípravné práce pre prípad, že Chorvátsko presunie prúd migrantov do Slovinska. Prípadné vztýčenie hraničného plotu bude Maďarsko so Slovinskom vopred konzultovať, povedal Szijjártó.

Viac o téme: MaďarskoSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu