Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Ďalší rekordný víkend: Maďarsko a Rakúsko opäť čelia obrovskej migračnej vlne

Angela Merkelová Zobraziť galériu (10)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

LIPSKO – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v nedeľu partnerov v Európskej únii, aby v otázke utečencov prijali spoločnú zodpovednosť. Zároveň vyjadrila nádej, že na utorňajšom zasadnutí ministrov vnútra EÚ a stredajšom mimoriadnom summite dvadsaťosmičky sa dosiahne pokrok, ktorý ľuďom ukáže, že Európa sa zhostí tejto zodpovednosti spoločne.

12:35 Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz očakáva, že ministri vnútra členských krajín Európskej únie nakoniec dosiahnu dohodu o dobrovoľnom systéme redistribúcie 160.000 migrantov, ktorí na území únie hľadajú právnu ochranu.

12:28 Chorvátsko bude požadovať na utorkovej schôdzi od Grécka, aby zastavilo prílev migrantov z Blízkeho Východu do zvyšku Európy.

 

12:03 Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel odmietol návrh ministra vnútra Thomasa de Maizièra na stanovenie pevných kvót pre počet prisťahovalcov, po ktorých naplnenie by už Európska únia ďalších utečencov odmietala. Podľa neho takýto návrh odporuje nemeckému azylovému práve. De Maiziére dnes svoj návrh obhajoval, podľa neho EÚ "nedokáže prijať všetky utečencov na svete".

12:01 Utečenecký tábor v Tovarniku je už len spomienkou

11:52 Chorvátsko v noci nadnes uzavrelo pre kamiónovú dopravu jediný fungujúci hraničný priechod so Srbskom. Belehrad tento krok okamžite odsúdil ako kontraproduktívny a  neférový, uviedla chorvátska agentúra HINA. Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok neskoro večer zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom v snahe obmedziť bezprecedentný nápor migrantov smerujúcich do západnej Európy. 

Otvorený zostal len hlavný priechod Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom. V noci nadnes bola však aj táto cestná tepna dočasne uzatvorená pre kamiónovú dopravu, v dôsledku čoho vznikla na srbskej strane hraníc až desaťkilometrová kolóna vozidiel. 

11:47 Chorvátske úrady otvorili centrum pre prijímanie migrantov v blízkosti obce Opatovac na východe krajiny. Oznámila to dnes agentúra AP. Otvorenie prijímacieho strediska má pomôcť zvládnuť chaotickú situáciu vyvolanú prílevom tisícov utečencov smerujúcich do západnej Európy. 

11:32 Po sprísnení podmienok prisťahovalectva a ochrany štátnych hraníc, ktoré v Maďarsku platia od 15. septembra, obvinila hlavná prokuratúra Čongrádskej župy už 116 migrantov z trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran. V prípade 11 osôb iniciovala prokuratúra vzatie do vyšetrovacej väzby za účasť na nepokojoch z minulej stredy na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke, informoval dnes spravodajský server Vs.hu.

11:27 Diplomati krajín Európskej únie sa pred utorkovou schôdzou ministrov vnútra dvadsaťosmičky snaží nájsť pre všetky prijateľnú kompromisnú dohodu okolo návrhu na prerozdelenie 120.000 utečencov medzi krajinami EÚ. Pre Českú republiku a ďalšie krajiny višegrádskej skupiny kľúčovú otázku, teda či krajiny utečencov budú musieť prevziať podľa kvót či budú môcť pomáhať dobrovoľne, dnes predstavitelia luxemburského predsedníctva EÚ pred novinármi označili za do značnej miery umelý problém.

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Nemecko je ochotné pomôcť. Nie je to však len výzva pre Nemecko, ale pre celú Európu," povedala Merkelová v Lipsku pred delegátmi zjazdu odborového zväzu Verdi. "Sme Európska únia, ktorá zastupuje rovnaké hodnoty, ktorá má spoločnú azylovú politiku a ktorá sa zasadila za otvorené hranice medzi členskými štátmi," dodala kancelárka. 

To však tiež znamená, že "Európa musí teraz konať spoločne a spoločne musí niesť zodpovednosť". "Nemecko nemôže túto úlohu zvládnuť samé," vyhlásila Merkelová. Šéfka nemeckej vlády tiež varovala, že Nemecko nemôže uprednostniť tých, ktorí utiekli pred vojnou alebo prenasledovaním pred ľuďmi migrujúcimi z ekonomických dôvodov.

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Sme veľká a silná krajina

"Sme veľká krajina. Sme silná krajina. Ale nie je realistické, aby sme dokázali vyriešiť všetky sociálne problémy sveta," konštatovala Merkelová. V tejto súvislosti spôsobil v nemeckej vládnucej koalícii rozruch nový návrh spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziéra z Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na riešenie utečeneckej krízy. V rozhovore pre týždenník Der Spiegel minister navrhol zriadiť v EÚ veľkorysé kontingenty pre prijímanie utečencov. Ak by sa  vyčerpali, utečencov by vrátili do ich domovských krajín, kde by sa ale zabezpečilo, že tam môžu žiť bez prenasledovania.

De Maiziérov návrh je však v rozpore s postojom Angely Merkelovej, ktorá len nedávno uisťovala, že "základné právo na azyl pre politicky prenasledovaných nepozná hranice; to isté platí pre utečencov prichádzajúcich k nám z pekla občianskej vojny".

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Na Facebooku organizujú Maďari kvôli migrantom bojkot Chorvátska 

Bojkot proti letnej dovolenke v Chorvátsku začala organizovať skupina Maďarov na Facebooku, napísal dnes maďarský server Ripost.hu. Dôvodom je skutočnosť, že po uzatvorení hraníc Maďarska so Srbskom z 15. septembra začalo Chorvátsko prichádzajúcich migrantov posielať do Maďarska. "Už tam nechodievaj na letnú dovolenku!" cituje server výzvu na sociálnej sieti a dodáva, že v tomto roku trávilo dovolenku v Chorvátsku 332.000 maďarských turistov.

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Pomer Maďarov dovolenkujúcich pri Jadranskom mori dosahuje osem až deväť percent všetkých turistov. Medziročne počet Maďarov navštevujúcich túto turistickú destináciu stúpol tento rok o 16,5 percenta. Chorvátsko v sobotu uviedlo, že "prinútilo" Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej.

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov. 

De Maiziérov názor vzbudil odpor

Odpor vzbudil najmä v radoch koaličných sociálnych demokratov (SPD). Ich predseda a zároveň vicekancelár Sigmar Gabriel v televízii ARD povedal, že slovám De Maiziéra "nerozumie, pretože je to opak toho, čo hovorí kancelárka". Každý, kto príde do Nemecka a požiada o azyl, potrebuje spravodlivé zaobchádzanie. "Mám im povedať - musíte sa vrátiť do Maďarska, keď vidím, čo sa deje s utečencami v Maďarsku? Zaviesť kontingenty pre žiadateľov o azyl nie je riešením a mimochodom je to aj v rozpore s nemeckou ústavou," uviedol Gabriel.

Podľa neho treba uskutočniť to, na čom sa koalícia písomne dohodla pred dvoma týždňami, a to vytvoriť na vonkajších hraniciach EÚ v Grécku a Taliansku takzvané hot spoty, kde majú byť kontrolované v prípade, kde sa budú utečenci registrovať a bude sa zisťovať, či majú šancu získať azyl.

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Naopak, návrh De Maiziéra má podporu v menšej koaličnej strane, Kresťanskosociálnej únii (CSU), ktorá vládne v Bavorsku. Dôvodom je to, že väčšina utečencov prichádza najprv sem a medzi nimi je čoraz viac migrujúcich pracovníkov najmä z Afganistanu, Pakistanu a Bangladéši. "Kapacita Nemecka nie je nekonečná a keď sa dosiahne limit, musí sa povedať dosť," povedal pre Spiegel online generálny tajomník CSU Andreas Scheuer. Podľa neho to nie je o svojvôli, ale je potrebné od samého začiatku podľa objektívnych kritérií určiť, koľko migrantov by mohlo prísť každý rok do Nemecka a Európy.

Maďarská polícia riešila cez víkend prípady takmer 19-tisíc ilegálnych migrantov 

Dovedna 18.757 prípadov ilegálneho prekročenia maďarských hraníc riešila maďarská polícia od piatka do nedele. Smerom od Srbska prišlo 950 migrantov a zvyšní prekročili chorvátsko-maďarské hranice, informovalo dnes Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK). Podľa agentúry MTI začala polícia v uplynulých 72 hodinách stíhať 11 ľudí za falšovanie úradných dokladov a troch za prevádzačstvo.

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V noci nadnes na maďarské hranice z Chorvátska prichádzali autobusy s migrantmi každé štyri hodiny a celkove priviezli 800-1000 ľudí. Polícia ich odprevadila na železničnú stanicu v Barcsi. Vlaková súprava s 15 vagónmi by podľa maďarskej verejnoprávnej televízie mala migrantov zobrať do Hegyeshalomu, ktorý leží na hraniciach s Rakúskom. Počet migrantov, ktorých Chorvátsko vlakmi a autobusmi doviezlo v uplynulých dňoch k maďarským hraniciam, už dosiahol 30.000.

Maďarské rozhodnutie uzavrieť svoju južnú hranicu obrátilo pozornosť migračnej krízy do Srbska, kde zábermi radov utečencov utekajúcich pred konfliktom vyvolávajú až príliš nedávne spomienky. Píše o tom spravodajský server Politico.eu.

Do Rakúska prišli cez víkend tisíce utečencov

Migračná vlna cez víkend priviedla do strednej Európy ďalších prinajmenšom 25.000 ľudí, väčšinou zo Sýrie. Do Nemecka smerovali zvláštne vlaky a autobusy s migranti, ktorí využili voľného priechodu Rakúskom, kam prešli často pešo z poslednej železničnej stanice na maďarskom území. Kritický úsek utečeneckej anabázy z Blízkeho východu, ktorým je turecké pobrežie a okolie gréckeho ostrova Lesbos, si cez víkend vyžiadal ďalšie desiatky utopených.

ONLINE Ďalší rekordný víkend:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)
 

Slovinsko oznámilo, že môže na svojom území dočasne prijať nanajvýš 9000 utečencov, pretože väčšiu kapacitu pre ich ubytovanie nemá. Do Rakúska počas soboty z Maďarska prišlo 12.000 až 13.000 utečencov, dnes ďalších takmer 11.000. Ďalšie tisícka dorazila do Rakúska z juhu cez hranice so Slovinskom.

Nemecko investuje do vzdelania migrantov

Nemecko bude musieť investovať do vzdelania prichádzajúcich utečencov, pretože mnoho z nich nie je dostatočne kvalifikovaných pre prácu v krajine. Oznámil to Gabriel Felbermayr z mníchovského ekonomického inštitútu Ifo. Odporúča tiež znížiť celoštátnU minimálnu mzdu, aby kvôli príchodu imigrantov nerástla v krajine nezamestnanosť.
 
Podľa Ifo majú vysídlenci pravdepodobne veľmi nízku pracovnú kvalifikáciu, pretože v krajinách, odkiaľ pochádzajú, je mnoho analfabetov a nedostatok vysokých škôl. "V najvyspelejším zo štátov, odkiaľ utečenci prichádzajú, teda v Sýrii, je podiel vysokoškolákov na celkovej populácii len šesť percent. V mnohých prípadoch navyše tamojšie vysokoškolské tituly nie sú porovnateľné s tým, čo musia pre ich získanie urobiť nemeckí študenti," uviedol Felbermayr.
 
 
"Utečenci sú síce mladí a väčšinu z nich tvoria muži, napriek tomu je jasné, že sú zle pripravení pre nemecký pracovný trh. Okrem kurzov nemčiny bude nutné investovať aj do ich odborného vzdelania, čo Nemecku spôsobí dodatočné náklady," uviedol analytik mníchovského inštitútu.
 
Podľa Ifo je vzhľadom k nákladom pre štát i kvôli dobrej integráciu utečencov do spoločnosti potrebné, aby čo najrýchlejšie získali platené zamestnanie. "Možno sa však obávať, že pri minimálnej mzde 8,50 eura za hodinu mnoho z nich prácu nenájde, pretože ich produktivita je príliš nízka. Preto by sa mala minimálna mzda plošne znížiť, aby sa nezvyšovala nezamestnanosť," uviedol Felbermayr .
 
So zvýšením nezamestnanosti kvôli tomu, že tento rok príde do krajiny až milión utečencov, počíta aj nemecké ministerstvo práce. Znižovanie minimálnej mzdy však ministerka Andrea Nahlesová minulý týždeň vylúčila, odmietajú ho tiež odborové zväzy.
 

Kopaczová: Poľsko prijme iba symbolický počet utečencov 

Poľská premiérka Ewa Kopaczová dnes povedala, že Poľsko prijme iba symbolický počet utečencov, oveľa menej, ako keď v 90. rokoch prijalo vyše 80.000 Čečencov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. V oznámení, ktoré urobila pred mimoriadnym summitom EÚ k migračnej kríze, plánovaným na stredu, Kopaczová zopakovala, že Poľsko prijme iba utečencov a neprijme ekonomických migrantov.

"Môžem dnes povedať, že ich nebude príliš veľa. Rozhodne oveľa menej ako v 90. rokoch, kedy Poľsko prijala vyše 80.000 utečencov z Čečenska," povedala premiérka vo vysielaní verejnoprávnej televízie. "Počet utečencov, ktorých by sme prijali, je symbolický, predstavuje iba malú časť celku," dodala. Kopaczová sa skoršie v septembri vyjadrila, že Poľsko zvažuje zvýšenie počtu migrantov, ktorých je ochotné prijať, z pôvodne deklarovaných 2000.

Rumunsko buduje dočasné utečenecké tábory 

Rumunské úrady dali vybudovať v blízkosti hraníc so Srbskom dva dočasné utečenecké tábory. Ide o súčasť snáh Rumunska pripraviť sa na možný prílev migrantov, informovalo dnes tamojšie ministerstvo vnútra. Tábory sa nachádzajú v blízkosti dedín Lunga a Stamora Moravita v okrese Timiš. Úradníci sa tam pripravili na viacero administratívnych úkonov.

Rumunsko je síce členom EÚ, ale nepatrí do schengenského priestoru. Štáty na juhovýchode Európy v posledných dňoch zápasia s prílevom tisícov migrantov unikajúcich do prosperujúcejšej Európy pred vojnou či chudobou vo svojej vlasti. Situácia je často ťažko zvládnuteľná a mnohé štáty preto pristúpili k dočasnému uzavretiu svojich hraníc či obnoveniu kontrol. Niektoré, ako Maďarsko, na svojich hraniciach vybudovali ploty. 

Maďarská výstavba hraničných plotov značne sťažuje vzťahy Budapešti so susednými štátmi, ktoré majú potom pocit, že problém obrovského prílevu migrantov sa tak neférovo kladie len na ich plecia. Po dokončení plotu pozdĺž hraníc so Srbskom stavia teraz Maďarsko plot aj pozdĺž svojich hraníc s Chorvátskom a Rumunskom. Rumunsko však na plány Budapešti postaviť múr na ich spoločnej hranici reagovalo predvolaním maďarského veľvyslanca. 

Segedínsky súd vyniesol 23 rozsudkov za narušenie hraníc 

Segedínsky okresný súd vyniesol 23 rozsudkov za trestný čin ilegálneho prekročenia štátnych hraníc, informovala dnes agentúru MTI hovorkyňa segedínskeho tribunálu Erika Juhászová Prágaiová. Narušenie hraníc je v Maďarsku trestným činom od 15. septembra.

Súd odsúdil 11 obvinených na vyhostenie z územia Maďarska na jeden rok, 12 obvinených na vyhostenie na dva roky. Medzi vyhostenými bolo 15 Afgancov, siedmi Pakistanci a jeden o sebe tvrdil, že je občanom Iránu. Všetky rozsudky nadobudli právoplatnosť, ani jeden z odsúdených nežiadal, aby mu rozsudok preložený ústne tlmočníkom doručili aj písomne v materinskom jazyku.

V troch prípadoch zrýchlených konaní iniciovaných prokuratúrou súd nevyniesol rozsudok, v dvoch prípadoch súd odročil pojednávanie a v jednom prípade vrátil spisy prokuratúre, pretože obvinený, ktorý sa obhajoval na slobode, sa nedostavil na pojednávanie.

Viac o téme: MigrantiAngela MerkelováEwa Kopaczová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu