Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spoveď lekárov priamo zo Sýrie, krajiny teroru: Najkrvavejší mesiac od začiatku vojny

Kto nezomrel alebo unikol zraneniu, mal šťastie Zobraziť galériu (7)
Kto nezomrel alebo unikol zraneniu, mal šťastie (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

DAMASK - Provizórne nemocnice podporované Lekármi bez hraníc zaznamenali v auguste extrémny nárast pacientov a zranených pri hromadných útokoch. Obete sú dôsledkom dvadsiatich dní súvislého bombardovanie trhovísk a civilných budov, ku ktorému došlo v oblastiach východnej Ghúty, v blízkosti sýrskeho hlavného mesta.

Počas augusta lekári každý deň ošetrili viac ako 150 ľudí s vojnovými zraneniami. Obliehanie oblastí sa medzitým rozšírilo a situácia sa vyostrila, keď sa do obkľúčenia dostali aj tri oblasti severne od Damasku, kde žije viac ako 600 000 ľudí.

Refugees welcome to Slovakia: FOTO Prví utečenci zo Sýrie už sú v Gabčíkove

Trinásť provizórnych nemocníc, ktoré Lekári bez hraníc podporujú v obkľúčených oblastiach východnej Ghúty, hlásia, že od 12. do 31. augusta boli prakticky stále zahltené náporom pacientov s násilnými zraneniami. Lekári bez hraníc majú presné údaje o počte obetí hromadných nešťastí v šiestich nemocniciach – išlo o 377 mŕtvych a 1 932 zranených. Približne štvrtina všetkých obetí, presnejšie 104 mŕtvych a 546 zranených, boli deti do veku pätnástich rokov. Pretože intenzita bombardovania načas prerušila niektoré komunikačné kanály, Lekári bez hraníc doteraz nemajú podrobné informácie o situácii v zostávajúcich zdravotných zariadeniach, ktoré podporujú.

Spoveď lekárov priamo zo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

„Toto je jeden z najkrvavejších mesiacov od strašného útoku chemickými zbraňami v auguste 2013,“ hovorí doktor Bart Janssens, riaditeľ operácií Lekárov bez hraníc. „Nemocnice, ktoré podporujeme, sú len provizórne. Poskytovať v nich zdravotnú starostlivosť je nebezpečná a náročná práca a je nepredstaviteľné, že mohli s danými obmedzeniami zvládať takéto krízové ​​zásahy. Sýrski lekári, ktorí naďalej aj v týchto podmienkach zachraňujú s neotrasiteľným presvedčením ľudské životy, sú hodní obdivu.“

Spoveď lekárov priamo zo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

Ľudí kontrolujú na každom kroku

Obliehanie v okolí Damasku sa medzitým rozšírilo a zosilnelo. Tri nové oblasti na sever od Damasku - Al Tall, Hameh a Qoudsaaya, v ktorých žije viac ako 600 000 ľudí, sú obkľúčené od 22. júla. To znamená, že ľudia sú zastavovaní a prehľadávaní a nie je povolené sem dovážať žiadne zdravotné vybavenie, jedlo, palivo alebo ďalšie základné veci. Tvrdé obliehanie v Mouadamiyieh ešte zosilnelo -  nielenže úplne bránia dodávkam zdravotníckeho vybavenia a jedla, ale teraz už je úplne nemožné dostať sa pešo dovnútra alebo von z oblasti. Ešte viac ako kedykoľvek predtým je nemožné evakuovať zranených z tých najtesnejšie obkľúčených oblastí. To platí aj v prípade pacientov, ktorí nutne potrebujú technicky náročné a život zachraňujúce lekárske zásahy.

Spoveď lekárov priamo zo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

Trpia nedostatkom základných životných potrieb

„Užšie obkľúčenia znamenajú, že ľudia na týchto miestach trpia nedostatkom základných vecí, ktoré sú potrebné na to, aby prežili,“ hovorí doktor Janssens. „Vieme o tom, že v Ghúte v auguste vykonali asi 400 amputácií. Mnohým ľuďom by pravdepodobne bolo možné končatiny zachrániť, keby zdravotná starostlivosť v obliehaných oblastiach nebola tak zúfalo obmedzená. Prostredníctvom zdravotníckej siete sme stále schopní dostať zdravotné zásielky aj cez bojové línie, ale je to čím ďalej ťažšie.“ Lekári bez hraníc organizujú urýchlené dodávky zásob základného zdravotníckeho materiálu do vyčerpaných skladov s liečivami. Dodávajú okrem iného 5 000 vrecúšok s infúziou a 1 500 krvných konzerv.

Spoveď lekárov priamo zo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

Milióny žijú na hranici života a smrti

Štyri milióny vysídlených Sýrčanov zostali na území Sýrie, ďalšie milióny ušli do susedných krajín. Tisíce ďalších riskujú smrť a uväznenie na ceste do Európy. Zhruba dva milióny ľudí žijú v obkľúčení v oblastiach ako je východná Ghúta, kde je násilie a zamedzenie prístupu k základným životným nevyhnutnostiam na každodennom poriadku.

Pre tisíce ľudí sa stal útek z krajiny jedinou možnosťou
Zobraziť galériu (7)
Pre tisíce ľudí sa stal útek z krajiny jedinou možnosťou  (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

Každý, koho nezranili, mal šťastie

„Niekedy sme dva alebo tri dni vkuse nespali,“ hovorí riaditeľ nemocnice podporovanej Lekármi bez hraníc v jednej z obkľúčených oblastí. „August bol najhorší mesiac, ktorý sme ako zdravotníci zažili. Ktokoľvek, kto nie je zranený alebo mŕtvy, sa môže považovať za šťastného. Dosť už smrti a obliehania. Dosť krvi a utrpenia. Dosť už.“

Lekári bez hraníc pôsobia v šiestich zdravotníckych zariadeniach na severe Sýrie a priamo podporujú viac ako 100 zdravotníckych stanovíšť a poľných nemocníc naprieč celým štátom, osobitnú pozornosť venujú obkľúčeným oblastiam. V nich fungujú spravidla provizórne pracoviská, na ktorých nie je prítomný žiadny personál Lekárov bez hraníc a organizácia zaisťuje materiálnu pomoc aj školenia na diaľku, aby pomohla sýrskym lekárom zvládať mimoriadne zdravotné potreby. Táto podporná sieť bola vybudovaná v priebehu posledných štyroch rokov.

Spoveď lekárov priamo zo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

Viac o téme: VojnaUtečenciSýriaLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu