Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najdrsnejší deň pre záchranárov v Stredozemnom mori: Spasili 1658 utečencov, aj rodiacu ženu

Stovky ľudí zachránili počas jediného dňa Zobraziť galériu (2)
Stovky ľudí zachránili počas jediného dňa (Zdroj: Lekári bez hraníc)

RÍM - Lode Lekárov bez hraníc Dignity I a Bourbon Argos spoločne s loďou MY Phoenix spoločne s organizáciou MOAS, zachránili počas jediného dňa v Stredozemnom mori 1658 ľudí. Išlo o najnáročnejší deň pátracích a záchranných operácií od 2. mája, odkedy začali Lekári bez hraníc v Stredozemnom mori pôsobiť.

Počas šiestich záchranných operácií dopravili 3. septembra tri pátracie a záchranné lode Lekárov bez hraníc na breh 1658 ľudí predovšetkým z Eritrey, Nigéria a Somálska. Bolo medzi nimi veľa žien (547) a detí (199), vrátane batoliat a bábätiek.

Slováci zvládli obrovské utečenecké vlny a nevedeli o tom: Migranti nám môžu pomôcť!

Operácie začali o siedmej hodine ráno, keď loď Bourbon Argos zachránila 353 ľudí z drevených lodí v medzinárodných vodách na sever od Zuari. Deň pokračoval záchrannou akciou lode Dignity I, ktorá doviezla na breh 323 ľudí v troch nafukovacích člnoch. Následne loď Bourbon Argos zachránila ďalších 650 ľudí z inej drevenej lode a na záver bolo v popoludňajších hodinách posádkou lode MY Phoenix zachránených 323 Eritrejčanov z dreveného člna.

Žena po zachránení začala rodiť

Medzi ľuďmi zachránenými loďou Bourbon Argos bola tehotná žena, ktorá začala rodiť čoskoro potom, ako ju tímy prepravili na palubu. Lekári bez hraníc sa rozhodli pre jej rýchlu evakuáciu a čln talianskej pobrežnej stráže ju previezol do nemocnice.

„Čísla zachránených zo včerajška sú v rámci pátracích a záchranných operácií Lekárov bez hraníc tie najvyššie. Naše tímy na mori sa ale vždy zameriavajú na každého človeka individuálne,“ povedala Lindis Hurum, krízová ​​koordinátorka na lodi Bourbon Argos. „Najviac ma včera dojal príbeh mladej Etiópčanky Senait. Bola v ôsmom mesiaci tehotenstva a začala rodiť hneď po tom, ako sme ju zachránili. Jej manžel Joseph bol nervózny, tak ako každý muž, ktorého žena prvýkrát rodí a celý čas bol po jej boku. Mladý pár bol rýchlo evakuovaný, aby Senait mohla dieťa bezpečne porodiť v Taliansku. Náš tím teraz netrpezlivo očakáva správy o dieťati.“

Najdrsnejší deň pre záchranárov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc)

Viac o téme: UtečenciStredozemné moreLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu