Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Merkelová o situácii s utečencami: Krajiny EÚ vyzýva k takýmto krokom

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Všetky krajiny Európskej únie musia dodržiavať minimálne štandardy pre zaistenie potrieb utečencov, ktorí v týchto dňoch do Európy prichádzajú. Vyzvala k tomu dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá o problematike bude večer rokovať s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom. Merkelová s Hollandom sa pred rokovaním zhodli, že zodpovednosť za riešenie súčasnej situácie nemôže prevziať jediný štát, ale že azylová politika musí byť spoločná pre všetky krajiny EÚ.

"V Európe síce máme spoločné azylové právo, ale v súčasnosti nie je presadzované," povedala Merkelová. "Nemecko a Francúzsko očakávajú, že všetky členské krajiny (EÚ) budú toto právo skutočne uplatňovať. Ide tu o registráciu utečencov, o minimálne kritériá pre ich ubytovanie a o minimálne štandardy pre zaistenie zdravotnej starostlivosti pre utečencov," uviedla kancelárka. Podľa nej by Európska komisia mala viac tlačiť na členské štáty, aby dodržiavali svoje záväzky v tejto oblasti.

"Viem, akú záťaž pre Nemecko a v menšej miere aj pre Francúzsko znamená prijímať tohto množstva utečencov," povedal Hollande. "Túto zodpovednosť nie je možné nechať na jedinej krajine, je tým zasiahnutá celá Európa," uviedol francúzsky prezident a vyzval k solidarite všetkých štátov pri riešení utečeneckej krízy.

Obaja politici sa zhodli, že chcú vytvoriť celoeurópsky zoznam krajín, ktoré sú považované za bezpečné a v ktorých obyvateľom nehrozia perzekúcie alebo smrť. Takýto zoznam by podľa predstaviteľov Nemecka a Francúzska umožnil rýchlejšie rozhodovať o žiadostiach o azyl a o pomoci pre utečencov, ktorí sú vo svojej vlasti skutočne prenasledovaní. Merkelová a Hollande tiež chcú, aby ešte tento rok začali v Taliansku a v Grécku fungovať strediska pre registráciu utečencov, ktoré by prevádzkovala EÚ ako celok.

Viac o téme: UtečenciAngela MerkelováFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu