Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Významný americký denník o utečeneckej kríze: Európa je rozdelená, aj vďaka Slovensku

Článok vo WSJ, v ktorom sa píše aj o Slovensku Zobraziť galériu (7)
Článok vo WSJ, v ktorom sa píše aj o Slovensku (Zdroj: wsj.com)

LONDÝN - Slovensko je ochotné prijať 200 sýrskych utečencov, aby pomohlo zvyšku Európskej únie s prívalom utečencov. Avšak len za podmienky, že to budú kresťania, pretože na území Slovenska nie sú mešity a moslimovia by sa tam necítili ako doma, ako povedal hovorca slovenského ministerstva vnútra. Ide o príklad, nakoľko utečenecká kríza ohrozuje ideály multikulturalizmu západnej Európy a vyvoláva v Európskej únii diskusiu o integrácii, zdieľaní problémov a hodnôt, napísal k situácii v Európe zavalenej utečencami denník The Wall Street Journal.

FOTO Nával utečencov do Európy nadobúda šialené rozmery: Migranti čakali raj, majú škandalózne peklo

Politici v strednej Európe a v Pobaltí sa boja reakcie voličov, nezvyknutých na občanov iných kontinentov. Bránia sa utečencom s tým, že vyznávači iného náboženstva než kresťanstvo nepatria do ich štátov. Utečenci prúdia Maďarskom do bohatších krajín na severe a západe Európy a Brusel a Berlín začínajú volať po tom, aby sa o bremeno podelili vo väčšej miere aj bývalé komunistické krajiny.

EÚ má na jeseň znovu rokovať o rozmiestnení utečencov, aby sa uľavilo zavalenému Grécku a Taliansku, a schyľuje sa ku konfliktu medzi "starými" členmi EÚ s bývalými komunistickými štátmi na východe. Tieto krajiny ešte nedávno bojovali o upevnenie zväzkov v rámci únie, aby sa dostali z vplyvu Ruska, avšak terajší tlak Bruselu na spoločné riešenie otázky migrácie v týchto krajinách nahráva euroskeptikom. "Kedysi sme boli pod dohľadom Moskvy, teraz sa mnoho ľudí domnieva, že sa to isté deje v Bruseli," cituje WSJ českého ľudovca Ondreja Beníška, ktorý predsedá snemovnému európskemu výboru.

Počet prichádzajúcich neklesá, v júli ich dorazilo do EÚ 107.500, čo je trojnásobok údajov z minulého júla. Z bývalých komunistických štátov je situácia najdramatickejšia v geograficky najlepšie - z hľadiska utečencov - položenom Maďarsku, ktoré tento rok zaregistrovalo 120.000 žiadateľov o azyl. "Máme z nich strach, prichádzajú v skupinách po 20 a odpočívajú v našich záhradách," povedala Veronika Tóthová z dediny Ásotthalom pri hranici so Srbskom.

Sýrski utečenci čakajú v Macedónsku na príchod vlaku.
Zobraziť galériu (7)
Sýrski utečenci čakajú v Macedónsku na príchod vlaku.  (Zdroj: SITA)

Významný americký denník o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Maďarsko v utorok oznámilo, že na túto hranicu vyšle hliadkovať niekoľko sto policajtov, a prijalo zákon, ktorý umožní potrestať osobu za nelegálny prechod hranice až štyrmi rokmi väzenia. Krajina buduje na hranici so Srbskom plot a premiér Viktor Orbán sa vydáva za ochrancu európskej kultúry. Viní západoeurópske krajiny, že utečencov do Európy lákajú ich veľkorysé azylové predpisy.

Spoveď Češky z gréckeho ostrova Kos: Európska únia chce, aby utečenci prichádzali

V iných štátoch je v porovnaní s Maďarskom utečencov minimum a tamojší politici robia všetko pre to, aby to tak zostalo. V Nemecku požiadalo o azyl v prvých troch mesiacoch roka 83.175 ľudí, teda 40 percent z tých, ktorí o azyl žiadali v celej Európe. Na Poľsko, ČR, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a pobaltské krajiny, ktoré dohromady majú rovnaký počet obyvateľov ako Nemecko, pripadlo 6080 žiadateľov.

Brusel v máji navrhol rozdeliť 40.000 utečencov, ktorí sú teraz v Grécku a Taliansku podľa kvót. Do štátov EÚ potom má byť tiež presídlených 20.000 ľudí z utečeneckých táborov na Blízkom východe. Krajiny EÚ ale v júni zamietli zaviazať sa ku kvótam a pristúpili na prijímanie utečencov len na báze dobrovoľnosti. Slovensko malo podľa kvót prijať 1100 ľudí, avšak je ochotné pomôcť len 200 sýrskym kresťanom. Premiér Robert Fico minulý týždeň vyhlásil, že Slovensko nenesie vinu na súčasnej kríze. "Máme len jednu otázku: Kto bombardoval Líbyu, kto je za problémom severnej Afriky? Slovensko? Nie," povedal. Slovensko ešte ponúka dočasné prístrešie 500 utečencom, ktorí žiadajú o azyl v susednom preťaženom Rakúsku, a títo ľudia podľa vlády nemusia byť nevyhnutne kresťania.

Utečenecký tábor v Nemecku.
Zobraziť galériu (7)
Utečenecký tábor v Nemecku.  (Zdroj: SITA)

Významný americký denník o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Mnoho politikov v príprave na jesennú bruselskú diskusiu o utečencoch rozviruje politickú diskusiu vo svojich krajinách. Konzervatívci z lotyšskej strany Národnej aliancie ostro protestovali proti zámeru premiérky Laimdoty Straujumaovej prijať 250 utečencov, aj keď premiérka nepristúpila na žiadosť Bruselu, aby ich Lotyšsko prijalo trojnásobok. Poľská premiérka Ewa Kopaczová chce prijať len 2000 utečencov, teda o 1600 menej, ako žiadal Brusel. Vec sa stala témou pre októbrové parlamentné voľby.

Politici pozorne sledujú verejnú mienku. Až 61 percent Poliakov v júnovom prieskume bolo toho názoru, že si Poľsko viac utečencov nemôže dovoliť. Na Slovensku bolo v tom istom mesiaci 70 percent ľudí proti prijatiu utečencov podľa kvót. V ČR v júni prijímanie utečencov zo Sýrie alebo severu Afriky odmietlo 70 percent ľudí, 53 percent schvaľovalo prijímanie Ukrajincov.

V západnej Európe prevláda názor, že utečeneckú krízu možno riešiť jedine spravodlivým rozdelením utečencov. "Niektoré krajiny EÚ pozerajú na Európu ako na akúsi ziskovú komunitu, ku ktorej sú ochotné sa pripojiť, len keď to vynesie peniaze. Takéto štáty Európu zničia," povedal nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

Kvôli pokoju v Európe riskujú utečenci aj svoje životy.
Zobraziť galériu (7)
Kvôli pokoju v Európe riskujú utečenci aj svoje životy.  (Zdroj: SITA)

Významný americký denník o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciSlovenskoWall Street Journal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu