Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Utečenecká dráma má aj krásne momenty: Tento úžasný čin autobusára dojal ľudí

Sven Latteyer
Sven Latteyer (Zdroj: FB / Sven Latteyer)

BERLÍN - Nemeckú debatu o utečencoch v posledných dňoch ovplyvnilo zverejnenie príbehu bavorského vodiča, ktorý vo svojom autobuse viezol utečencov a predniesol k nim dojemnú uvítaciu reč. Správa o Svenovi Latteyerovi, ktorý utečencov prekvapil príhovorom v angličtine, zaplavila sociálne médiá a všimli si ju aj veľké noviny a televízie. Ostrieľaným moderátorom stanice ZDF príbeh pohol natoľko, že sa počas vysielania takmer rozplakal.

Štyridsaťdvaročný Latteyer pracuje ako vodič autobusu v bavorskom Erlangene. Keď nedávno prevážal asi 15 mladých utečencov z Afriky a Sýrii s ich sprievodom, zapátral vo svojich stredoškolských znalostiach angličtiny a predniesol k svojim pasažierom improvizovaný uvítací prejav.

"Prepáčte, dámy a páni z celého sveta, ktorí cestujete týmto autobusom, chcel by som niečo povedať. Vitajte v Nemecku, vitajte v mojej krajine. Prajem vám krásny deň," povedal vodič do mikrofónu. Podľa médií tým vodič cestujúcich prekvapil, odmenili ho úsmevmi a potleskom.

Za svoje impulzívne a zdvorilé privítanie si vyslúžil pochvaly na sociálnych sieťach a pozornosť novinárov. Ako jeden z prvých na príbeh v stredu upozornil vo svojom spravodajskom programe moderátor verejnoprávnej televízie ZDF Claus Kleber. Keď o Latteyerovi hovoril, vyzeral veľmi dojato a zlyhával mu hlas.

Nemecko patrí medzi európske krajiny, ktoré najviac priťahujú utečencov. Tento rok príliv utečencov výrazne zosilnel, od začiatku tohto roka o azyl v Nemecku požiadalo 258 000 ľudí a za celý rok to bude prinajmenšom pol milióna. Vlani bolo žiadateľov o azyl 202 000. Kvôli množstvu utečencov rastie aj napätie v spoločnosti, niekoľko ubytovní pre prisťahovalcov sa stalo terčom podpaľačských útokov.

Viac o téme: UtečenciNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu