Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Hrozivé číslo: Za sedem mesiacov prišlo do Európy už toľkoto utečencov

Utečenci vylodení na ostrove Lesbos. Zobraziť galériu (5)
Utečenci vylodení na ostrove Lesbos. (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Do Európy dorazilo od januára cez Stredozemné more okolo 224.000 utečencov. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý má k dispozícii štatistiky aktualizované na konci júla. Do Talianska podľa nich tento rok doplávalo zhruba 98.000 utečencov a do Grécka okolo 124.000.

FOTO Utrpenie v Calais: Z mesta obkľúčeného migrantmi chce každý preč!

Podľa štatistík, ktoré úrad zaslal agentúre AFP, v danom období pri pokuse o preplavení Stredozemného mora zahynulo viac ako 2100 ľudí. Tento počet pritom ešte nezahŕňa údaje o poslednej dráme, ktorá sa odohrala v stredu pri líbyjských brehoch, kde sa po prevrátení rybárskeho člna hľadá vyše 200 osôb.

Za celý minulý rok v Stredozemnom mori zahynulo prinajmenšom 3279 migrantov. K najväčšiemu nešťastiu došlo v tejto oblasti tento rok v apríli, kedy sa tiež pri líbyjskom pobreží potopila loď, na ktorej bolo asi 800 utečencov.

FOTO Hrozivé číslo: Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Hrozivé číslo: Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Stredozemnom mori sa podarilo zachrániť viac ako 600 utečencov

V rámci riskantnej záchrannej operácie v Stredomorí sa vo štvrtok podarilo dostať do bezpečia viac ako 600 ľudí a zabrániť tak ďalšiemu nešťastiu. "Práve sme dokončili našu najnebezpečnejšiu a najkomplexnejšiu záchrannú operáciu", oznámili v noci nadnes organizácie Lekári bez hraníc (MSF) a Moas (Malta) prostredníctvom Twitteru.

Celkom sa podľa talianskej pobrežnej stráže podarilo zachrániť 613 ľudí vrátane mnohých detí. Na záchrannej operácii sa podieľali lode Phoenix a Bourbon Argos. Vydali sa na pomoc úplne preťaženej lodi s utečencami, ktorá vyplávala z Líbye. Aby sa zabránilo prevráteniu nebezpečne sa hojdajúcej lode, záchranári najprv presvedčili tých pasažierov, ktorí vedeli plávať, nech skočia do vody, kde sa mohli zachytiť nafukovacích bójí.

MSF uviedli, že utečenci kričali od strachu. Podľa organizácie pochádzajú zo Sýrie, Eritrei, Bangladéša a mnohých ďalších krajín. Organizácie MSF a Moas sa od apríla podieľajú na záchranných operáciách pri líbyjskom pobreží.

V stredu sa neďaleko brehov Líbye prevrátila takisto preplnená loď s asi 600 utečencami. K nešťastiu došlo po tom, ako sa migranti nahrnuli na jednu stranu, pretože zbadali blížiace sa írske záchranné plavidlo. Viac ako 370 utečencov sa podarilo zachrániť, z vody však vytiahli aj 25 mŕtvych. Počet obetí je ale pravdepodobne oveľa vyšší, pretože asi 200 utečencov je nezvestných.

FOTO Hrozivé číslo: Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Hrozivé číslo: Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu