Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Českej republike to už majú spočítané: Štát prijme 1500 migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká republika je ochotná prijať na svoje územie 1500 utečencov, a to v priebehu dvoch rokov počínajúc septembrom 2015. Rozhodla o tom v stredu vláda premiéra Bohuslava Sobotku, informoval dnes server iDNES.cz.

ČR by mala prijať 1100 migrantov, ktorí sa nachádzajú na území Grécka a Talianska. Ďalších 400 by malo prísť z táborov v Líbyi, Jordánsku a Kurdistane. Už tento rok by do Česka mohlo doraziť prvých 400 migrantov, ďalších 700 na budúci rok a zvyšných 400 v roku 2017. 

S takýmto mandátom odcestuje minister vnútra ČR Milan Chovanec na dnešné rokovania s rezortnými kolegami s krajín EÚ v Luxembursku. 

Vicepremiér Pavel Bělobrádek v tejto súvislosti zdôraznil, že nie všetci utečenci, prijatí Českou republikou, v nej napokon získajú aj azyl. "Určitá časť z nich nezíska štatút utečenca a bude vrátená do krajín, kde boli zachytení," vyhlásil Bělobrádek. Uchádzači o azyl budú musieť absolvovať bezpečnostnú previerku. Tým, ktorí v ČR zostanú, chce vláda pomôcť s hľadaním práce, bývania i pri učení češtiny, a to v spolupráci s cirkvami, odbormi i neziskovými organizáciami. 

Premiér Sobotka označil schválený postup za jednorázovú "solidárnu akciu" a nie za riešenie súčasnej krízy vyvolanej masovou migráciou. Vláda prijala uvedené rozhodnutie v situácii, keď sa viacero členov EÚ vrátane ČR postavilo proti povinným kvótam na prerozdeľovanie migrantov, ktoré navrhovala Európska komisia. Počty odsúhlasené v stredu českou vládou podľa Sobotku zodpovedajú možnostiam ČR. 

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu