Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécky exminister vnútra sa stal novým predsedom parlamentu

Nikos Vutsis
Nikos Vutsis (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Poslanci nového gréckeho parlamentu po sobotňajšom zložení sľubu si dnes zvolili za svojho predsedu 64-ročného Nikosa Vutsisa. Za bývalého ministra vnútra a podpredsedu ľavicovej strany Syriza hlasovalo 181 poslancov, informovala štátna televízia ERT.

Koaličná vláda Alexisa Tsiprasa disponuje v 300-člennom parlamente 155 poslancami. Na znak ochoty spolupracovať podporili Vutsisa okrem Syrizy a jej koaličného partnera, populistickej pravicovej strany Nezávislí Gréci (ANEL), aj mnohí poslanci opozície. Ďalších 113 sa zdržalo hlasovania, tri hlasy boli neplatné a traja poslanci sa nezúčastnili hlasovania. Vutsis nemal protikandidáta.

Vutsis sa stal nástupcom 38-ročnej Zoe Konstantopulusovej, ktorá odišla zo Syrizy v auguste po tom, čo Tsipras presadil tretí záchranný balíček pre silne zadlžené Grécko. V pondelok sa parlament začne zaoberať programovým vyhlásením vlády. V stredu večer budú poslanci hlasovať o vyslovení dôvery kabinetu.

Syriza vyhrala voľby z 20. septembra ziskom 35,5 percenta hlasov, za čo je prináleží 145 poslancov). Druhou najsilnejšou stranou v parlamente je konzervatívna Nová demokracia (ND), ktorá získala 28,1 percenta hlasov a zastupuje ju 75 poslancov.

Nová Tsiprasova vláda musíte čo najskôr uskutočniť privatizáciu a rozsiahle reformy dôchodkov a daní, aby získala ďalšie prostriedky zo záchranného balíka schváleného veriteľmi vo výške 86 miliárd eur.

Viac o téme: Predseda parlamentuGréckoNikos Vutsis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu