Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dohoda s veriteľmi je na svete: Gréci dostanú za tri roky astronomickú sumu

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko má zabezpečené financovanie z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu v hodnote približne 85 mld. eur na nasledujúce tri roky. Uviedol to v utorok úradník gréckeho ministerstva financií po tom, čo Atény dosiahli dohodu s medzinárodnými veriteľmi po rokovaní trvajúcom 23 hodín.

Uzavretie dohody zachráni krajinu pred bankrotom a krajina ostane v eurozóne. Grécke banky by mali "okamžite" dostať 10 mld. eur a byť rekapitalizované do konca roka, povedal pre agentúru Reuters úradník pod podmienkou zachovania anonymity.

Inštitúcie a grécke úrady uzavreli dohodu na technickej úrovni a teraz ešte musí byť schválená v parlamente. Grécki úradníci oznámili, že v stredu alebo vo štvrtok by mohla byť dohoda ratifikovaná parlamentom. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa vo štvrtok bude rozprávať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom, povedala hovorkyňa komisie Annika Breidhardtová. Potom v piatok si ministri financií krajín eurozóny prezrú dohodu. "Európska únia opäť raz robí veľkú stávku. Dúfajme, že táto stávka raz a navždy pomôže vrátiť veci naspäť do normálu," povedal španielsky premiér Mariano Rajoy. 

Ak všetko vyjde podľa plánu, Grécko by malo stihnúť vyplatiť svoj záväzok voči Európskej centrálnej banke vo výške 3,2 mld. eur, ktorý je splatný 20. augusta. V Aténach však vládna ľavicová strana Syriza čelí vzbure z jej krajne ľavého krídla. Premiér Alexis Tsipras sa pravdepodobne bude musieť opäť spoliehať na podporu opozície pri schvaľovaní dohody v parlamente. Očakáva sa, že Tsipras si upevní miesto v strane a odrazí rebelov na straníckom stretnutí budúci mesiac. 

Už skôr počas noci sa Grécko s veriteľmi dohodlo na konečných rozpočtových cieľoch, ktoré určujú výšku primárneho rozpočtového prebytku od roku 2016. Rozpočtové ciele počítajú s primárnym prebytkom v roku 2015 vo výške 0,25 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2016 by prebytok primárneho rozpočtu mal dosiahnuť 0,5 % HDP, v roku 2017 1,75 % HDP a v roku 2018 by mal byť vo výške 3,5 % HDP.

Viac o téme: Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu