Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Grécky parlament bude hlasovať o druhom balíku reforiem, rozhovory s veriteľmi napredujú

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky parlament bude dnes okolo polnoci hlasovať o druhom balíku reformných opatrení, na ktorých sa Atény dohodli s eurozónou výmenou za prísľub nového záchranného programu pre predlženú krajinu. Reformy sa týkajú najmä modernizácie štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych konaní a presadenia pravidiel pre ozdravenie bánk.

Podľa pozorovateľov sa neočakáva, že by druhý blok reforiem vzbudil v strane premiéra Alexisa Tsiprasa taký rozkol, ako tomu bolo v prípade toho prvého. Minulú stredu úvodnú sadu reforiem nepodporili niektorí rebeli z vládnej strany Syriza a návrh nakoniec prešiel vďaka opozičným poslancom.
 
Poslanci budú dnes riešiť nový občiansky súdny poriadok, vďaka ktorému by sa v Grécku malo urýchliť súdne konanie. Čaká ich tiež hlasovanie o smernici EÚ známej pod skratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Smernice o ozdravných postupoch a riešenie krízy bánk poskytuje národným orgánom dohľadu nástroje na rýchle vysporiadanie sa so skrachovaným bankami a má zabezpečiť bezpečnejšie a spoľahlivejšie fungovanie finančného sektora.
 
Atény sa minulý týždeň v pondelok po zdĺhavých rokovaniach a celonočnom summite v Bruseli dohodli s eurozónou na podmienkach novej finančnej pomoci. Gréci musia najprv presadiť tvrdé reformy, aby mohli uvažovať o novej pomoci až do výšky 86 miliárd eur.

Rozhovory Grécka s medzinárodnými veriteľmi napredujú 

Rokovania Grécka s medzinárodnými veriteľmi sa posunuli do roviny rozhovorov o forme reštrukturalizácie dlhu a jeho požadovanom objeme. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa amerického ministerstva financií.
 
"Debaty spred dvoch týždňov o tom či vôbec bude alebo nebude reštrukturalizácia dlhu aktuálna boli odlišné od toho, aké sú tie dnešné. Dnes je otázkou akú formu nadobudne a v akom rozsahu bude," povedal nemenovaný zdroj, ktorého citoval Reuters.
 
Rozhovory Grécka s veriteľmi o novom záchrannom programe sa začnú okamžite po tom, ako parlament schváli druhý balík zákonov. Ten sa týka najmä ozdravenia bánk. Uviedla to v utorok hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová. Poslanci budú o týchto zákonoch hlasovať dnes. Gerovasiliová dodala, že rokovania o novom záchrannom programe by sa mali uzatvoriť do 20. augusta.
Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu