Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tvrdé reformy nestačia: Nemecko údajne navrhlo vystúpenie Grécka z eurozóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

BERLÍN - Najnovší grécky plán reforiem nepostačuje ako základ pre rokovania o novej pôžičke z trvalého eurovalu. Do úvahy tak pre Grécko prichádzajú dva scenáre vrátane časovo ohraničeného vystúpenia z eurozóny.

Vyplýva to z dokumentu nemeckého ministerstva financií, o ktorom informoval v sobotu denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Grécke návrhy teraz posudzujú ministri financií členských štátov eurozóny. Tí majú na mimoriadnom stretnutí v Bruseli rozhodnúť, či s Gréckom vstúpia do rokovaní o novej finančnej pomoci. "Návrhy neobsahujú dôležité reformy v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre modernizáciu krajiny, hospodársky rast a udržateľný rozvoj v dlhodobom horizonte," cituje z dokumentu denník. 

Podľa autorov dokumentu by malo Grécko čo najskôr predložiť vylepšený návrh a presadiť jeho schválenie v parlamente. Scenár počíta s vytvorením účelového fondu, do ktorého by Grécko vložilo aktíva v hodnote 50 mld. eur. Príjem z predaja fondu by následne Atény použili na splácanie dlhu. Alternatívny scenár predpokladá, že Grécko zostane členom Európskej únie, dočasne však opustí eurozónu a v prechodnom období aspoň piatich rokov bude reštrukturalizovať svoj dlh. 

Ministerstvo financií v Berlíne medializované informácie nekomentovalo. 

Viac o téme: NemeckoGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu