Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministri eurozóny riešia dilemu: Veriť alebo neveriť Grékom ich sľuby?

Grécky minister financií Euclid Tsakalotos
Grécky minister financií Euclid Tsakalotos (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Výrazne poškodená dôvera eurozóny voči gréckym partnerom bola viditeľná zo slov ministrov financií krajín platiacich eurom pri príchode na dnešné kľúčové rokovania v Bruseli. Ministri by mali rozhodnúť, či na základe najnovších reformných plánov Atén možno otvoriť rokovania o novom programe pre Grécko zo záchranného fondu eurozóny.

Poznámky ministrov dávali poznať, že ich dôvera v Grécko ako spoľahlivého partnera je hlboko otrasená. Podľa šéfa euroskupiny, Jeroena Dijsselbloema, ale trvá aj faktická kritika niektorých častí nového gréckeho reformného menu. Svoje návrhy predložila vláda premiéra Alexisa Tsiprasa vo štvrtok a v noci na dnes ich potvrdil aj grécky parlament.

"Otázka dôvery je zásadná vec. Môžeme gréckej vláde veriť, že skutočne urobí, čo sľubuje?" vyhlásil Dijsselbloem. Atény podľa neho budú musieť na obnove dôvery veľmi zapracovať.

"Nie je to otázka slov. Ale programu, ktorý bude krok po kroku realizovaný," myslí si napríklad maltský minister Edward Scicluna. Podľa jeho írskeho kolegu Michaela Noonana či rakúskeho ministra Hansa Jörga Schellinga by dôveru podporilo, keby grécky parlament začal v najbližších dvoch týždňoch skutočne schvaľovať gréckou vládou predložené reformné opatrenia.

Mnohí z účastníkov dnešnej euroskupiny, napríklad Dijsselbloemov kolega, holandský štátny tajomník Eric Wiebes, tiež poukazovali na to, že aténska vláda predložila návrhy do značnej miery podobné tým, ktoré grécki občania ani nie pred týždňom razantne odmietli v referende.

"Máme na stole opatrenia, ktoré boli pred šiestimi dňami označované za požiadavky teroristov a vydieračov," povedal slovenský minister financií Peter Kažimír. Nominálny odpis gréckeho dlhu podľa neho neprichádza do úvahy.

Podľa Noonana z Írska nedeľnej referendum a jeho víťazné "nie" pôvodným návrhom medzinárodných veriteľov síce pre Tsiprasovu vládu znamenalo politické víťazstvo, hospodársky však bolo katastrofou, ktorá poškodila bankový systém aj ekonomiku.

"Dôvera je zásadný prvok, ak chceme dospieť k celkovému riešeniu," myslí si francúzsky minister Michel Sapin. Tiež podľa neho by dôveru posilnilo, keby potrebné kroky začal grécky parlament schvaľovať čo najskôr.

Viac o téme: EurozónaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu