Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Desivá kampaň v Košiciach, ľudia zhrození: Rasizmus, Ku Klux Klan a zadarmo letenky pre Rómov!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: topky)

KOŠICE - Ešte mesiac zostáva do komunálnych volieb, ale už teraz začína byť poriadne dusno. Týka sa to najmä Košíc, kde kandidát Vladimír Gürtler vo volebnom obvode Luník IX. láka hlasy na kontroverzné bilbordy. Každému Rómovi chce zadarmo kúpiť letenku do Bruselu. Podľa odborníka ide o čistý rasizmus. Polícia o tom vie a preto začala konať!

Letenky do Bruselu pre každého Róma zadarmo! Patria k oficiálnemu programu. „Kandidát na poslanca za 7 Statočných do mesta Košice za LUNÍK IX na základe viacerých osobných návštev sídliska LUNÍK IX a diskusií s Cigánmi, ktorí prejavili túžbu vysťahovať sa zo Slovenska, zaradil do svojho volebného programu aj bod: Jednosmerné letenky pre Rómov zadarmo!!!“, píše na volebnej stránke kandidát.

Vladimír Gürtler kandiduje vo volebnom obvode číslo 4, čo je Luník IX. Advokát a manažér riadenia spoločností v krízovom stave sa neštíti bojovať ani takýmito prostriedkami. V obvode kandiduje šesť ľudí a zvolený môže byť len jeden.

Desivá kampaň v Košiciach,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Košickí policajti to už zaregistrovali a začali konať. „Košická polícia už vo veci koná, tento podnet sme zaregistrovali, vec prešetríme a po náležitom zistení skutkového stavu veci v zákonnej lehote rozhodneme o ďalšom postupe,“ potvrdil pre Topky Alexander Szabó z Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach.

Dokonca je vidieť na bilborde „Bieleho rytiera“ z rasistickej skupiny Ku Klux Klan. Toho mu tam nalepili podľa jeho slov „ľudsko-právni extrémisti“, aby mu prelepili tvár. Už podal podnet na políciu a tá sa tým bude zaoberať. Pre túto radikálnu skupinu bolo typické nosenie bieleho plášťa s kapucňou. Neslávne sa preslávili hlavne bojom proti ľudsko právnym aktivistom.

Desivá kampaň v Košiciach,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Kampaň tvrdo skritizoval Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku. Podľa neho sa vezie na vlne protirómskych nálad a je amorálna. "Táto kampaň sa primitívnym spôsobom priživuje na zlej sociálnej situácii mnohých Rómov žijúcich na Slovensku a vezie sa na vlne protirómskych nálad. Nápad vysťahovať každého, kto nám nevyhovuje, sa možno bude voličom páčiť, ale je zároveň hlboko amorálny. Problémy treba riešiť a nie ich presúvať inam," myslí si Oravec.

Ide podľa neho o čistý rasizmus a polícia by mala konať. "Polícia a orgány činné v trestnom konaní majú dlhodobo pomerne konzervatívny prístup k objasnovaniu podobných prípadov a len málokedy "nájdu" rasový motív pri podobných kauzách. Nič to však nemení na tom, že ide o jednoznačný rasizmus tohto kandidáta," dodal.

Desivá kampaň v Košiciach,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Bilbordy zaznamenal už aj vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. Hovorí o lacnom zneužívaní rómskej témy. "Ide o nedostatok fantázie a neschopnosti kandidáta, upútať na seba pozornosť inak ako použitím rómskej témy. Považujeme to za lacné zneužívanie tejto témy v predvolebnom boji, bez náznakov toho, ako by reálne chcel riešiť problémy Rómov, ale aj ľudí, ktorí v blízkosti košických problémových rómskych komunít žijú. Želám kandidátovi na post primátora mesta Košíc, aby v predvolebnom zápase vedel využiť viac z toho, ako uvádza v ľavej časti svojho pútača. A to vedomosti, čestnosť, tvorivosť, statočnosť a rozhodnosť. Ak sa bude riadiť týmito hodnotami miesto využívania symbolov majúcich niektoré zhodné prvky s organizáciou zaradenou k pravicovým extrémistickým skupinám, môže zlepšiť život ľudí v Košiciach," povedal Topkám Pollák.

Kandidát sa dokonca vydal aj do rómskej osady, aby sa opýtal, čo si o jeho návrhu myslia samotní Rómovia. Opýtaný muž by ponuku na odlet určite bral. Iný sa sťažoval, že by chcel radšej nové bývanie.

7 statočných

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu