Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

K zrážke vrtuľníkov sa prihlásil Daeš: Zahynulo 13 francúzskych vojakov

K havárii francúzskych vrtuľníkov v Mali sa prihlásila skupina napojená na Daeš Zobraziť galériu (2)
K havárii francúzskych vrtuľníkov v Mali sa prihlásila skupina napojená na Daeš (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

PARÍŽ - K zodpovednosti za zrážku dvoch vrtuľníkov v Mali, pri ktorej tento týždeň zahynulo 13 francúzskych vojakov, sa prihlásila miestna odnož Daešu. Išlo o najväčší počet obetí na strane francúzskej armády za takmer štyri desaťročia a Francúzsko preto oznámilo, že prehodnotí svoju misiu v západnej a strednej Afrike.

Dva nízko letiace vrtuľníky sa zrazili v pondelok večer počas prenasledovania extrémistov v blízkosti hraníc s Nigerom. K zodpovednosti za zrážku sa prihlásil Daeš na Veľkej Sahare. Stanovisko však prišlo až tri dni po nehode a skupina svoje tvrdenia nepodložila žiadnymi dôkazmi. Francúzska armáda uviedla, že sa k nemu nebude vyjadrovať. V súčasnosti prípad vyšetruje a analyzuje nájdené čierne skrinky.

K havárii francúzskych vrtuľníkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/DICOD )

 

Francúzsko odmieta priznanie

Francúzsko odmietlo tvrdenie jednej z odnoží džihádistickej organizácie Daeš, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu dvoch francúzskych armádnych vrtuľníkov. Podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil náčelník generálneho štábu francúzskej armády, generál Francois Lecointre. Uviedol, že "k žiadnej paľbe na naše vrtuľníky nedošlo".  Generál tým spochybnil štvrtkové vyhlásenie odnože Daeš "pre provinciu západnej Afriky". Lecointre naďalej trvá na verzii o zrážke vrtuľníkov počas bojovej operácie. O život pri nej prišlo 13 vojakov francúzskej armády.

Viac o téme: VojaciVrtuľník FrancúzskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu