Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Správa, na ktorú svet roky čakal: Daeš oficiálne prišiel o všetky územia v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

WASHINGTON - Teroristická organizácia Daeš už prišla o "100 percent" území, ktoré okupovala v Sýrii. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, ktorej vyjadrenie priniesla tlačová agentúra DPA.

Počas leteckého presunu amerického prezidenta Donalda Trumpa z Washingtonu na Floridu povedala Sandersová pred novinármi, že "územný kalifát bol v Sýrii odstránený", pričom narážala na samozvaný útvar, vyhlásený Daeš v roku 2014 v okupovaných častiach Sýrie a Iraku. Samotný Trump takisto oznámil "100-percentnú" porážku Daeš v Sýrii a ukázal novinárom mapy daného regiónu, zobrazujúce pôvodný a terajší stav, uviedla vo svojej správe agentúra AFP.

Pokiaľ ide o podrobnosti, Sandersová odkázala médiá na ministerstvo obrany Spojených štátov. Jeho hovorca sa však pre DPA nechcel zatiaľ vyjadriť a povedal, že príslušné stanovisko rezort poskytne až neskôr. Trump definitívnu porážku Daeš v Sýrii avizoval už v uplynulých dňoch.

Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) pod vedením Kurdov pokračovali v piatok v bojoch s militantami Daeš v poslednej enkláve tohto radikálneho hnutia pri východosýrskej dedine Bághúz. "Naďalej prebiehajú sporadické ozbrojené zrážky so zvyškami teroristov z Dáišu," vyhlásil pre DPA veliteľ SDF Adnán Afrín, pričom použil arabskú skratku staršieho názvu Daeš.

Spravodajský server sýrskych Kurdov Hawar ešte vo štvrtok informoval, že príslušníci SDF oslobodili celý Bághúz, a tým aj poslednú baštu Daeš v Sýrii. Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však uviedla, že malé skupiny džihádistov sa naďalej skrývajú v miestnych jaskyniach a tuneloch.

Viac o téme: VíťazstvoSýriaSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu