Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mier v Sýrii tak skoro nebude: Rokovania ostali na bode mrazu

V Sýrii pokračujú boje medzi Daeš a opozičnými bojovníkmi.
V Sýrii pokračujú boje medzi Daeš a opozičnými bojovníkmi. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar, File)

NURSULTAN - Dvojdňové rozhovory o ukončení vojny v Sýrii, sprostredkované Ruskom, Iránom a Tureckom, sa v piatok v Kazachstane skončili bez viditeľného pokroku. Sýrska opozícia po v poradí už 12. kole mierových rokovaní v kazašskej metropole Nursultan obvinila sýrsku vládu a jej spojenca Moskvu zo zámerného naťahovania týchto rokovaní, informuje agentúra DPA.

"Stále je tu tvrdohlavosť a zdržovanie zo strany Rusov a sýrskeho režimu," uviedol člen sýrskeho opozičného Najvyššieho rokovacieho výboru (HNC). Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen a ďalší účastníci rokovaní diskutovali o urýchlení vytvorenia výboru, povereného vypracovaním novej sýrskej ústavy, informovalo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí. Vypracovanie novej ústavy je kľúčovým aspektom politického procesu v Sýrii, ktorý má viesť napokon až k vypísaniu nových volieb, približuje DPA. 

Osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Sýriu Alexander Lavrentiev po rokovaní podľa agentúry Interfax uviedol, že zmienený výbor by sa mohlo podariť vytvoriť už v nadchádzajúcich mesiacoch. Šéf delegácie sýrskeho režimu Bašár Džaafarí zase informoval, že rozhovory obsahovali "pozitívne body" a týkali sa viacerých otázok, o ktorých sa podľa jeho slov diskutovalo vôbec po prvý raz. 

Takouto témou bol podľa jeho slov aj štatút Golanských výšin, ktoré USA nedávno uznali za súčasť Izraelu, čím pobúrili všetky arabské štáty regiónu. Zúčastnené strany mierových rokovaní v Kazachstane vyhlásenie USA v tomto smere taktiež odmietli. Džaafarí, ktorého citovala sýrska agentúra SANA, zároveň obvinil Turecko z "nedostatku vážnosti" pri plnení svojich záväzkov a prísľubov. Uviedol, že Turecko v Sýrii okupuje "6000 štvorcových kilometrov", a to i napriek svojim tvrdeniam, že pomáha uchovávať jednotu a suverenitu Sýrie. 

Rusko a Irán sú hlavnými podporovateľmi sýrskeho režimu, zatiaľ čo Turecko podporuje v Sýrii opozičné skupiny, pripomína DPA. Predstavitelia menovaných krajín sa dohodli, že na ďalšie kolo mierových rokovaní v Nursultane, naplánované na júl, pozvú aj sýrskych susedov - zástupcov Iraku a Libanonu. 

Viac o téme: VojnaRokovaniaMierRuskoTureckoIránSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu