Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Besnenie extrémistov z Daeš: Pri útoku zabili najmenej 40 bojovníkov síl podporovaných USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

DAMASK - Najmenej 41 bojovníkov zo sýrskych oddielov podporovaných Spojenými štátmi prišlo o život pri veľkom útoku, ktorý proti nim na severovýchode tejto vojnou zmietanej krajiny podnikli extrémisti z teroristickej organizácie Daeš.

Informovala o tom v sobotu mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Povstalci z Daeš spustili podľa SOHR v piatok večer jeden z najmohutnejších útokov zameraný na Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF). Cieľom bolo získať kontrolu na nedávno strateným územím východne od brehu rieky Eufrat.

Americkými silami podporované SDF v septembri vyhlásili, že začali záverečnú fázu svojej ofenzívy s cieľom očistiť severovýchod Sýrie od militantov z Daeš. Od začiatku ofenzívy podľa SOHR prišlo o život približne 354 bojovníkov tejto skupiny.

SDF v boji proti Daeš v Sýrii zohrávajú významnú úlohu, v provinciách Rakka a Dajr az-Zaur dobyli väčšinu bášt extrémistických milícií, pripomenula DPA. Militanti z Daeš naďalej ovládajú izolované oblasti nachádzajúce sa na východe a juhu Sýrie. Táto extrémistická organizácia stratila v Sýrii a susednom Iraku už väčšinu kontrolovaného územia.

Viac o téme: útok USASýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu