Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čakajú Egypt rušné chvíle? Daeš práve vyhlásil vojnu Hamasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Egyptská odnož Daeš vyhlásila vojnu palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas za to, že nezabránilo americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, napísal v piatok britský denník Daily Mail.

Džihádistická organizácia Daeš to oznámila v drastickej propagandistickej videonahrávke, ktorá bola zverejnená ešte v stredu a je na nej údajne vidno popravu spolupracovníka Hamasu. Toto hnutie ovláda v súčasnosti väčšinu územia pásma Gazy.

Zvýšené napätie medzi oboma teroristickými organizáciami - Islamským štátom a Hamasom - sa datuje rokom 2015, keď Daeš zverejnil video, na ktorom hovorí, že zvrhne tyranov z Gazy, pretože nie sú dostatočne pravoverní z hľadiska islamského náboženského fundamentalizmu.

Na najnovšej nahrávke z dielne Daeš vidno kľačiaceho muža v oranžovej kombinéze. Je verejne obvinený z predaja zbraní Hamasu a na konci 22-minútového videa ho odzadu pištoľou zastrelí islamista.

Ako podľa Daily Mailu spresnila americká organizácia SITE Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete, na videu reční pred popravou kazateľ Daeš - muž identifikovaný ako abú Kázim Makdísí - a vyzýva veriacich moslimov v pásme Gazy, aby zintenzívnili útoky na Hamas. Ku koncu nahrávky je identifikovaný aj samotný popravený kolaborant, ktorého komentátor videa nazval menom Músá abú Zamat.

Viac o téme: VojnaEgyptKáhiraHamasDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu