Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bombový útok Daeš v Sýrii: VIDEO Skaza si vyžiadala desiatky obetí, ďalšie pribúdajú

Útok v Sýrii
Útok v Sýrii (Zdroj: SITA/SANA via AP)

DEIR EL-ZOU - Desiatky mŕtvych a veľké množstvo zranených si vyžiadal výbuch bomby vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Explózia, ku ktorej došlo v sobotu pri rieke Eufrat, kde sa zhromažďujú vnútorne vysídlení utečenci, je pripisovaná džihádistom z tzv. Daešu, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré citovali agentúry Reuters a DPA.

Nálož bola ukrytá v automobile. Lokalita, v ktorej došlo k výbuchu, je kontrolovaná Sýrskymi demokratickými silami (SDF), čo je označenie pre arabsko-kurdské milície podporované medzinárodnou vojenskou koalíciou pod velením USA. O incidente však neboli bezprostredne dostupné žiadne ďalšie podrobnosti. Podľa SOHR zaútočili militanti z Daeš na túto oblasť rovnakým spôsobom už aj v októbri, pričom zabili 18 ľudí.

Sýrska občianska vojna, ktorú spustilo v roku 2011 potláčanie prodemokratických demonštrácií, sa postupne rozvinula do rozsiahlych bojov medzi vládnymi silami prezidenta Bašára Asada, "umiernenými" sunnitskými povstalcami, kurdskými jednotkami, salafistickými skupinami a Daeš, pričom každú z týchto strán podporujú iné zahraničné krajiny.

Významným spojencom Damasku v boji proti Daeš je už dva roky Rusko, ktoré poskytuje Sýrii vojenskú podporu. Opozičné arabsko-kurdské milície majú zasa podporu medzinárodnej leteckej koalície na čele s USA. Konflikt si vyžiadal už viac než 330.000 obetí na životoch a milióny ľudí prinútil opustiť svoje domovy.

Viac o téme: ObeteBombový útokSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu