Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Rakke ovládanej Daeš prebiehajú kruté boje: Veľké prekvapenie, vodca teroristov má byť stále nažive

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrski bojovníci podporovaní Spojenými štátmi zvádzajú ťažké boje s militantmi Daeš v centre sýrskej Rakky, faktického hlavného mesta extrémistov. Zároveň civilisti vo veľkých počtoch utekajú z mestských častí ovládaných touto teroristickou organizáciou.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), ktorým pomáha koalícia pod velením Spojených štátov, začali 6. júna ofenzívu zameranú na znovudobytie Rakky od Islamského štátu a odvtedy zabrali viacero štvrtí. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii informovalo, že dnešné boje sa sústreďujú na juhozápadnú mestskú štvrť Jarmúk a na historické Staré mesto.

SDF uviedli, že intenzívny boj prebieha v centre Rakky, a dodali, že bojovníci SDF zaujali pozície v blízkosti niekoľko storočí starej mešity. Kurdmi riadená tlačová agentúra Háwár napísala, že z oblastí ovládaných Islamským štátom sa podarilo ujsť približne 180 civilistom, pričom SOHR uviedlo ich počet v stovkách.

Kurdský predstaviteľ si je na 99 percent istý, že vodca Daeš žije

Vodca džihádistickej organizácie Daeš  Ibráhím abú Bakr Baghdádí žije a skrýva sa južne od sýrskeho mesta Rakka. V reakcii na správy, že Baghdádí je po smrti, to dnes v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený predstaviteľ irackých Kurdov Láhúr Tálabání, ktorý sa špecializuje na boj s terorizmom.

Tálabání dnes uviedol, že "Baghdádí je určite živý, nie mŕtvy." Dodal, že "na 99 percent veríme, že je nažive." Vyzval, aby sa nezabúdalo na skutočnosť, že Baghdádí "sa zrodil" v časoch pôsobenia teroristickej siete al-Káida v Iraku. "Skrýval sa pred tajnými službami. Vie, čo robí," dodal Tálabání.

Iracké bezpečnostné zložky nedávno ukončili tri roky vlády Daeš v irackom meste Mósul. Sústredenému vojenskému tlaku sú teraz vystavení islamisti ovládajúci sýrske mesto Rakka, ktoré práve Baghdádí svojho času vyhlásil za hlavné mesto samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa územiach obsadených islamistami v častiach Sýrie a Iraku.

Tálabání v tejto súvislosti vyhlásil, že Daeš napriek nízkej bojovej morálke mení svoju taktiku, takže podľa jeho názoru bude trvať tri až štyri roky, kým bude DaešIS porazený. Očakáva, že Daeš bude potom pokračovať v partizánskom štýle boja a bude podobný "al-Káide na steroidoch".  Budúcimi vodcami Daeš budú podľa Tálabáního očakávania bývalí dôstojníci tajných služieb, ktorí slúžili v Iraku za vlády Saddáma Husajna a ktorí by mali vytyčovať stratégiu Daeš.

Viac o téme: RakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu