Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Terorista z Bruselu mal podplatiť políciu, aby ho vyhostila do Holandska: Stačilo 7000 eur

Ibrahim El Bakraoui
Ibrahim El Bakraoui (Zdroj: SITA/AP Photo)

BRUSEL - Ibrahim El Bakraoui, samovražedný útočník z teroristických útokov v Bruseli, údajne podplatil tureckú políciu, aby ho vyhostila do Holandska namiesto Belgicka, kde po ňom nepátrali. Vyplýva to z uniknutej svedeckej výpovede Bakraouiho komplica, informovala dnes belgická televízia RTBF.

Nová informácia o Bakraouim pochádza z odkazu, ktorý v pondelok poslala belgická federálna prokuratúra parlamentnej vyšetrovacej komisii a dostali sa k nemu médiá. Komplic samovražedného atentátnika z bruselského letiska tvrdí, že Bakraoui zaplatil tureckej polícii 6000-7000 eur, aby ho vyhostila do Holandska. Niekoľko dní po marcových teroristických útokoch sa ukázalo, že turecké úrady Bakraouiho vlani v lete vyhostili z Turecka do Holandska a varovali vtedy aj Belgicko, že ide o nebezpečného militanta.

Úplatkom sa údajne v pondelok zaoberala aj parlamentná vyšetrovacia komisia, keď pred poslancami vypovedal styčný policajný dôstojník Sébastien Joris, ktorý pôsobil v Istanbule. Mal na starosti prípad Bakraouiho, ktorý sa pokúsil prekročiť turecko-sýrske hranice, v čom mu zabránila turecká polícia. Joris to odmietol komentovať, ale povedal, že úniky informácií podľa neho ohrozuje vyšetrovanie, informoval server RTBF.

Jorisa po teroristických útokoch obvinil belgický minister vnútra Jan Jambon z pochybenia, nedbanlivosti a nedostatočnej pozornosti venovanej prípadu. Vedenie polície Jorisa obhajuje s tým, že si plnil svoje povinnosti v súlade s internými pravidlami.

Ibrahim El Bakraoui a Najim Laachraoui v marci odpálili bomby na bruselskom letisku Zaventem. O hodinu neskôr odpálil nálož na stanici metra Maalbeek jeho brat Khalid Bakraoui. Oba útoky si vyžiadali viac ako tri desiatky obetí.

Viac o téme: TeroristaTeroristický útokBelgickoIbrahim El Bakraoui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu