Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Teror v nákupnom centre v Minnesote: Muž pobodal osem ľudí, bol vojakom Daeš!

Muž pobodal v nákupnom centre osem ľudí
Muž pobodal v nákupnom centre osem ľudí (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Osem ľudí pobodal v sobotu okolo 20. hodiny muž v uniforme súkromnej bezpečnostnej služby v nákupnom centre v americkom štáte Minnesota na severe Spojených štátov. Údajne spomínal Alláha a najmenej jednej obete sa pýtal, či je moslim, kým ho zastrelil policajt mimo služby, informovala tlačová agentúra AP.

Všetkých osem napadnutých ľudí ošetrili v nemocnici a až na jedného prepustili do domáceho liečenia, uviedol na tlačovej konferencii šéf polície v meste St. Cloud Blair Anderson. Dodal, že neutrpeli zranenia, ktoré by ich ohrozovali na živote. O  hospitalizovanej osobe žiadne podrobnosti nezverejnil.

K útoku došlo v sobotu okolo 20. hodiny v nákupnom centre Crossroads v St. Cloude, meste s asi 65.000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza necelých 100 kilometrov od Minneapolisu. Muž v bezpečnostnej uniforme vyzbrojený nožom tam pobodal ľudí na niekoľkých miestach, konkrétne na chodbách, v prevádzkach i spoločných priestoroch. Zastrelil ho policajt, ktorý bol mimo služby.

Šéf polície Andersson odmietol nazvať útok teroristickým činom, povedal, že motív je naďalej neznámy. Útočníka nemenoval, povedal však, že sa s ním polícia stretla v minulosti už trikrát, prevažne pre porušenie dopravných predpisov. Polícia sa podľa neho nedomnieva, že by mal pri útoku nejakého spolupáchateľa alebo pomocníka. Pomoc mestskej polícii ponúkla FBI.

 Muž, ktorý v sobotu pobodal v nákupnom centre v americkom štáte Minnesota na severe Spojených štátov osem ľudí, bol "vojakom Daeš". Oznámila to dnes tlačová agentúra Daeš - Rasd. Podľa nej útočník reagoval na výzvy Daeš vyzývajúce k útokom v krajinách, ktoré sú súčasťou Američanmi vedenej koalície proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku, informovala tlačová agentúra AP. Nie je jasné, či extrémistická skupina útok v nákupnom centre v  Minnesote plánovala alebo o ňom aspoň vopred vedela. Daeš vyzýva k útokom tzv. osamelých vlkov. V minulosti sa už prihlásil k útokom, ktoré jeho vedenie nenaplánovalo, dodala AP.

K útoku došlo krátko po výbuchu v New Yorku, ktorý zranil 29 ľudí. Hodiny predtým vybuchla v Seaside Parku v New Jersey trubková bomba. Explodovala krátko pred začatím bežeckých pretekov 5K. Zatiaľ nič nenaznačuje, že by útoky mali nejakú spojitosť.

Viac o téme: MinnesotaCrossroadsSt. Cloud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu