Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozba teroristických atentátov v Európe rastie: Toto džihádistom našťastie nevyšlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

ŠTOKHOLM - Švédske úrady obvinili 20-ročného muža z terorizmu pre údajný pokus o vytvorenie samovražednej výbušniny so zámerom zaútočiť vo Švédsku. Napísala to dnes agentúra Reuters.

Prokuratúra tvrdí, že obvinený muž mal v úmysle pridať sa k džihádistom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Mladíka však vlani v júni zadržali v Turecku a poslali ho späť do Švédska. 

"Domnievam sa, že si zaobstaral, uskladnil a zmiešal tekutiny a predmety s cieľom zostaviť samovražednú bombu," uviedla v dnešnom stanovisku prokurátorka Ewamari Häggkvistová. "Kriminálny čin, ktorý sa chystal, mohol Švédsko vážne poškodiť," dodala. 

Identitu podozrivého úrady nezverejnili v súlade s obvyklým švédskym legislatívnym postupom, dodal Reuters. 

O Incidente v Bavorsku sa špekuluje, motív neznámy

Dvoch mužov podozrivých z možnej prípravy vážneho trestného činu zadržali dnes v Mníchove a bavorskom okrese Fürstenfeldbruck.Oboch mužov, 29-ročného Nigérijčana a 46-ročného Iračana, zadržali podľa informácií tlačovej agentúry DPA, odvolávajúcej sa na bavorský Krajinský kriminálny úrad, dnes popoludní príslušníci jednotky špeciálneho určenia. 

Doterajšie poznatky vyšetrovateľov nenaznačujú, že by občania boli vystavení konkrétnemu ohrozeniu. Zatiaľ sa nenašlo ani nič podozrivé. Na stopu dvojice sa bezpečnostné orgány dostali vďaka nešpecifikovanému podnetu, ktorý mal za následok neodkladne prijaté rozsiahle opatrenia, tie však bezprostredne neviedli ani k potvrdeniu, ani k vyvráteniu konkrétnych podozrení. 

K rozhodnutiu zadržať dvojicu dospeli kompetentní s cieľom vyvrátiť možné ohrozenie. 
Vzhľadom na pokračujúce úkony orgánov činných v trestnom konaní zatiaľ žiadne ďalšie informácie nezverejnia. 

Viac o téme: ŠtokholmFürstenfeldbruck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu