Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajné zložky varujú Európu pred chemickým a jadrovým útokom: Islamisti vymýšľajú nové metódy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/)

BRATISLAVA - Európa sa musí mať na pozore. Vysokí predstavitelia bezpečnostných zložiek EÚ a NATO varujú, že islamisti z Daeš sa snažia získať biologický, chemický a nukleárny materiál na výrobu zbraní. Hrozba teroristického útoku je teda úplne oprávnená.

Existuje "oprávnená obava", že fanatici z Islamského štátu chystajú biologický a nukleárny útok na Britániu a Európu. Upozorňujú na to vedúci predstavitelia bezpečnostných zložiek EÚ a NATO. Správu priniesli britské noviny The Telegraph. Bojovníci sa pokúšajú získať biologický, chemický či rádioaktívny materiál, z ktorého by vyrobili zbraň.

Nové spôsoby útokov

Teroristi sa snažia vynájsť nové cestičky, ako sa vyhnúť bezpečnostným opatreniam. Medzi ne patria napríklad bomby implantované v ľudských telách alebo hackerské útoky na autonómne vozidlá bez vodičov. Tiež sa experti obávajú, že islamisti sa zmocnili rakiet s krátkym doletom typu zem - vzduch po minulej irackej armáde.

Špehovali atómového predstaviteľa

Tieto obavy zdieľa aj Jorge Berto Silva, zástupca Euróspkej komisie pre boj s terorizmom. Podľa neho sa islamisti snažia získať chemický, biologický alebo rádioaktívny materiál. Noviny píšu, že po bruselskom teroristickom útoku, teroristi tajne nakrúcali belgického jadrového predstaviteľa pred jeho domom. To poháňa obavy, že radikáli naozaj sa chcú zmocniť potenciálnych materiálov na výrobu zbraní.

Tajní vedia, že Daeš sa snaží získať nebezpečný materiál

Silva to povedal na akcii s názvom Bezpečnostné a Protiteroristické Expo. "V súvislosti s CBRN (chemické, biologické, rádioaktívne a nukleárne - pozn. red.) je tam opodstatnená obava."

Ďalší bezpečnostný expert z NATO, Jamie Shea, potvrdzuje slová Silvu. "Vieme, že sa teroristi snažia zaobstarať tieto materiály." Shea dodal, že Daeš sa snaží rozdeliť sa na dve zložky - tá, ktorá by bránila územie v Sýrii a druhá, ktorá by vytvárala útočné jednotky po Európe.

Viac o téme: Chemický útokIslamský štátDaešAtómový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu