Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Exmanželka krvilačného vodcu Daeš prehovorila: Má za sebou podivnú minulosť, chce do Európy

Sadža Dulajmiová s deťmi. Zobraziť galériu (2)
Sadža Dulajmiová s deťmi. (Zdroj: Al Jazeera)

ŠTOKHOLM - Bývalá manželka vodcu radikálnej organizácie Daeš abú Bakra Bagdádího sa chce presťahovať do Európy, aby tam mohla slobodne žiť. Bakrova žena Sadža Dulajmiová to povedala v rozhovore so švédskym bulvárnym denníkom Expressen. Rozhovor bol urobený na nespresnenom mieste na libanonsko-sýrskej hranici.

Daeš riadi tajomný vodca: Nebezpečný terorista a šéf najbrutálnejšej džihádistickej skupiny!

Dulajmiová má s najhľadanejším mužom sveta sedemročnú dcéru Hagar. V novembri 2014 ju zadržali na hraničnom priechode so Sýriou, keď cestovala s deťmi. Bolo medzi nimi dievčatko, ktorého testy DNA preukázali, že je Bagdádího dcérou. Dulajmiová bola za vodcu islamistov vydatá pred ôsmimi rokmi a ich manželstvo trvalo údajne len krátko.

"Vydala som sa za normálneho človeka, prednášal na univerzite, bol to rodinný typ," povedala v terajšom rozhovore. Nebola vraj jedinou manželkou, pretože Bagdádí už jednu ženu mal. "Chodil do práce a vracal sa domov k rodine. Bol úžasný, ideálny otec. Bol to učiteľ a viete, akí sú učitelia. Vedel lepšie, ako jednať s deťmi než s ich matkou," povedala Dulajmiová.

S ňou ale vraj Bagdádí veľmi nehovoril. "Bol tajomný," povedala. Ťažké pre ňu bolo vraj aj to, že bola druhou ženou. "Pre dve ženy je ťažké žiť pohromade," povedala. Zväzok vraj skončil pred siedmimi rokmi a Dulajmiová od Bagdádího utiekla, keď otehotnela. "Nebola som šťastná," povedala. Nemilovala ho vraj a dôkazom toho je fakt, že utiekla.

Abú Bakr Bagdádí
Zobraziť galériu (2)
Abú Bakr Bagdádí  (Zdroj: SITA)

Snažil sa ju vraj márne získať niekoľkokrát späť, naposledy s ním hovorila v roku 2009. Teraz má strach o dcéru a dúfa, že sa jej podarí zaistiť jej vzdelanie v cudzine. "Ona teraz trpí, na jej pleciach je nešťastie celého sveta," povedala o dcére dvadsaťosemročná Dulajmiová. Sníva vraj o tom, že sa jej podarí dostať sa do Európy a že tam dcéra začne chodiť do školy. "Chcem žiť v nejakej európskej, nie arabskej krajine. Chcem, aby moje deti chodili do školy, aj keď ich matka bola vydatá za teroristu abú Bakra Bagdádího. Akú vinu na tom nesú deti?" pýta sa Dulajmiová.

Schengen je ako pozvanie teroristov do Európy! Tvrdí exminister bojujúci za odchod Británie z EÚ

Nemieni vraj stále pykať za to, že žila s Bagdádím. "V čom som sa previnila, keď som sa za neho v roku 2008 vydala? Sme rozvedení, opustila som ho ja, nie naopak. Prešla som si mnohým a trpela vo väzení. Teraz sa chcem usadiť. Keby som zostala s ním, žila by som si ako princezná. Mala by som veľa peňazí, ale ja peniaze nechcem. Chcem žiť slobodne ako každý iný," oznámila žena, ktorú v Libanone v roku 2014 zatkli a prepustili pred niekoľkými mesiacmi.

Do Libanonu prišla s viacerými deťmi. Než si vzala Bagdádího, už bola raz vydatá - bola manželkou Iračana z osobnej stráže bývalého prezidenta Saddáma Husajna. S ním mala dvojčatá a keď ovdovela, vydala sa druhýkrát na radu svojho otca za Bagdádího.

Bagdádí v minulosti bojoval v radoch teroristickej organizácie al-Kájda, teraz je považovaný za hlavu Daeš a Spojené štáty na neho vypísali odmenu desať miliónov dolárov (cca 8,8 milióna eur). Po rozchode s Bagdádím sa Dulajmiová vydala tretíkrát, tentoraz za Palestínčana, s ktorým má ďalšie dieťa.

Viac o téme: Abú Bakr BagdádíSadža Duljamiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu