Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daeš sa stáva paranoidným: Vlastných džihádistov za útek z boja upálil zaživa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/)

MOSUL/WASHINGTON - Radikáli z Daeš po tom, ako v decembri stratili kontrolu nad irackým mestom Ramádí, utiekli a hľadali úkryt v bašte hnutia v Mosule. Tam ich však nečakalo nič dobré. Podľa zdrojov televízie Fox News ich na výstrahu pre všetkých ostatných bojovníkov upálili zaživa na námestí.

Francúzka ušla aj so synčekom (4) k Daeš: Chybu zistila už o pár dní, bola to cesta do pekla!

Keď sa porazení bojovníci Daeš vrátili z Ramádí, znovu dobytého irackými jednotkami podporovanými americkými lietadlami, a podnikli približne 400-kilometrovú cestu na sever do Mosulu, bolo s nimi zaobchádzané ako so zbabelcami, ktorí pri obrane nepoložili svoje životy. Museli sa postaviť do kruhu a potom ich podpálili. Pre Fox News to uviedol jeden z bývalých obyvateľov, ktorý žije v súčasnosti v USA, ale stále je v kontakte so svojimi pribuznými v meste.

Michael Pregent, expert na terorizmus a bývalý spravodajský poradca generála Davida Petraeusa v Iraku, povedal, takýto akt nie je ničím novým v teroristickej skupine. Podobný osud stihol aj bojovníkov, ktorí prišli vlani o Tikrít, rodné mesto Saddáma Husajna.

Bombardovanie v Mosule
Zobraziť galériu (3)
Bombardovanie v Mosule  (Zdroj: SITA)

Podľa Pregenta sa stáva s neúspechmi vedenie Daeš stále viac paranoidným a zvyšuje vraždenie vlastných žien a detí. Miestni hovoria o tom, ako radikáli prichádzajú do ich domov a berú im deti, ktoré obviňujú z toho, že sú špióni. "Ak matka plače a snaží sa svoje dieťa brániť, obvinia ju z toho, že je taktiež špiónka, vezmú ju do väzenia a neskôr zabijú," uviedol americký Iračan so znalosťou situácie. "Čím drsnejšia je taktika, tým zúfalejšie je vedenie," okomentoval Pregent.

Clint Watts z Foreign Policy Research Institute sa pre Fox vyjadril, že čím väčšie územie Daeš stratí, tým vzrastie počet zbehnutí, ako aj počet zabití údajných vyzvedačov popravených bez nejakého dôkazu. Tento vývoj porovnáva s hnutím Shabaab v Somálsku, ktoré taktiež po strate územia začalo vymeriavať tvrdšie tresty a zabíjalo prebehlíkov, čo mu však vynieslo stratu podpory miestneho ľudu.

Daeš sa stáva paranoidným:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Začiatkom tohto roka, aktivisti zo skupiny Mosul Eye oznámili, že Daeš sa dopustil masovej popravy mužov a detí v dedine Alhud južne od Mosulu, ktorej obyvateľov obvinili z odpadlíctva a spolupráce s miestnymi irackými policajnými silami. Na konci decembra, niekoľko tínedžerov vo veku 12 až 16 rokov údajne pristihli pri pokuse utiecť cez rieku Tigris do kurdskej oblasti a následne ich obvinili z toho, že sú špióni. Daeš ich potom verejne popravil pred zrakmi ich rodín.

Komunikácia z obliehaného Mosulu je monitorovaná, ale mnohí sú schopní dostať správy von prostredníctvom telefónov alebo internetu, aj keď pri tom podstupujú veľké riziko. "Obyvatelia majú málo elektriny alebo vody, pracujúci nedostávajú výplatu, nie sú lieky na liečenie chorôb," poznamenal ďalší zo zasvätených Iračanov žijúcich v Amerike. "Civilisti sú v stave zúfalstva. Všetci žijú v strachu. Nevedia, kto bude ďalší - muž, žena alebo dieťa," dodal.

Viac o téme: Islamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu