Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exemplárny trest pre Dánku (16): S irackým priateľom surovo dobodala matku po vzore Daeš!

Lisa Borchová Zobraziť galériu (3)
Lisa Borchová (Zdroj: instagram/lisaborch)

KODAŇ - Dánsky súd poslal na deväť rokov do väzenia šestnásťročnú Lisu Borchovú, usvedčenú z vraždy svojej matky. Zabila ju so svojím irackým priateľom nožom po vzore vrážd, aké na videách zverejňujú radikáli z Daeš. Pred činom sledovala videá Daeš niekoľko hodín. Podľa dánskeho denníka Ekstra Bladet ide o najdlhší trest vynesený v Dánsku nad neplnoletou osobou.

Daeš sa stáva paranoidným: Vlastných džihádistov za útek z boja upálil zaživa

Z vraždy bola usvedčená Borchová a jej dvadsaťdeväťročný priateľ Bachtiár Muhammad Abdalláh, ktorý dostal 13-ročné väzenia a po odpykaní trestu ho čaká deportácia.

Čin spáchali v októbri 2014 a prvýkrát ich odsúdili vlani v septembri, avšak obhajoba sa odvolala a žiadala pre Borchovú miernejší trest. Najvyšší súd jej ale nevyhovel a pôvodný rozsudok vo štvrtok potvrdil. Pritom sa pri pojednávaní nepodarilo dokázať, ktorý z páchateľov Lisinej matke zasadil 20 rán nožom.

Lisa Borchová
Zobraziť galériu (3)
Lisa Borchová  (Zdroj: instagram/lisaborch)

Zistilo sa však, že Lisa pred činom dlho sledovala videá so záznamami brutálnych vrážd páchaných Daeš. Pri odvolacom konaní dievča zmenilo výpoveď a snažilo sa všetku vinu zviesť na Abdalláha a tvrdilo, že z neho malo strach.

Pri odvolacom konaní vypovedal jej nevlastný otec a povedal, že Lisa bola posadnutá Daeš. "Rada hovorí o Daeš a jeho brutalite páchanej na Blízkom východe," povedal Jens Holtegaard denníku Ekstra Bladet.

Bachtiár Muhammad Abdalláh
Zobraziť galériu (3)
Bachtiár Muhammad Abdalláh  (Zdroj: instagram/lisaborch)

Pár zabil Tinu Holtegaardovú v noci 8. októbra 2014, keď spala. Borchová sama zavolala políciu a tvrdila, že videla z domu vybiehať nejakého muža. Policajti ale poňali podozrenie, keď si všimli, ako ľahostajne pokrčila plecami, keď jej bolo povedané, že jej matka je mŕtva. Holtegaard vyhlásil, že motívom k činu boli zrejme spory, ktoré malo dievča s matkou dlhší čas. "Bojím sa, že Lisu vo väzení ľahko zradikalizují," povedal.

Viac o téme: VraždaDaešBachtiár Muhammad AbdalláhLisa Borchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu