Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf Europolu varuje: Daeš chystá veľké teroristické útoky zamerané na Európu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

AMSTERDAM - Teroristická skupina Daeš vybrúsila svoju schopnosť spustiť globálne útoky a ich hľadáčiky sú po masakre v Paríži zamerané na Európu, uviedol do dnes šéf medzinárodnej policajnej organizácie Europol pri príležitosti otvorenia protiteroristického centra v Haagu. Podľa neho "Daeš vyvinul novú bojovú schopnosť vykonávať rozsiahle teroristické útoky na svetovej scéne - s osobitným zameraním na Európu ", informovala agentúra AFP.

Daeš sa stáva paranoidným: Vlastných džihádistov za útek z boja upálil zaživa

Lepšiemu zdieľaniu informácií a užšej spolupráci krajín Európskej únie v boji s terorizmom má pomôcť protiteroristické stredisko Europolu (ECTC), ktoré dnes začalo fungovať. Podľa riaditeľa Europolu Roba Wainwrigtha bude centrum tiež analyzovať aktuálne vyšetrovanie a prispievať ku koordinovanej únijnej reakcii na prípadné budúce veľké teroristické útoky. Organizácia Daeš má totiž schopnosť viesť globálnu teroristickú kampaň, upozornil Wainwright.

"Budeme v srdci silnej európskej reakcie na teroristickú hrozbu," sľúbil šéf Europolu pred novinármi. Podotkol, že Daeš má "bojové kapacity" k tomu, aby viedol globálnu kampaň teroristických útokov, zameranú však špeciálne na ciele v Európe. Aj preto sa podľa Wainwrighta európski politici dohodli na posilnení schopností únie v boji s terorizmom a prvýkrát tak vzniklo na túto oblasť špeciálne zamerané stredisko.

Rob Wainwright
Zobraziť galériu (2)
Rob Wainwright  (Zdroj: SITA/AP)

Povedie ho Manuel Navarette Paniagua zo Španielska, ktorý sa v Europole už otázkou terorizmu zaoberal. V ECTC, o ktorého vzniku rozhodli únijní ministri vnútra a spravodlivosti vlani v novembri, bude na začiatku pracovať 39 ľudí a päť odborníkov poskytnutých z členských krajín EÚ.

Podľa Wainwrighta ECTC ponúkne štátom dvadsaťosmičky a kľúčovým partnerom ako sú Interpol a Eurojust efektívnejšie zdieľanie spravodajských informácií v protiteroristickom boji a to vrátane citlivých a utajovaných dát. Stredisko tiež bude mať možnosť vyslať svojich expertov do tímov, ktoré terorizmus a s ním spojené činy vyšetrujú v niekoľkých členských krajín únie.

Viac o téme: Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu