Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Daeš vďaka novým médiam úplne zmenil terorizmus: Toto je ich NAJ sociálna sieť

Daeš využíva Twitter na komunikáciu so svojimi stúpencami
Daeš využíva Twitter na komunikáciu so svojimi stúpencami (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Daeš radikálne zmenil terorizmus tým, že prostredníctvom sociálnych sietí, šifrovanej komunikácie a zručnej propagandy inšpiroval lokálne útoky jednotlivcov po celom svete. Na bezpečnostnej konferencii v New Yorku to dnes vyhlásil šéf amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey. Al-Kájda podľa neho používala úplne iný operačný model.

"Daeš využívanie sociálnych sietí zdokonalil, čo sa zvlášť týka Twitteru," povedal Comey. Ten teroristi využívajú na komunikáciu s potenciálnymi stúpencami v Spojených štátoch aj inde vo svete.

"Twitter funguje ako predajňa kníh, ako reklama filmov, ale aj ako crowdsourcing terorizmu, ako obchod so smrťou," opísal šéf FBI praktiky islamistov s použitím výrazu "crowdsourcing", ktorý označuje získavanie podpory s využitím masovej odozvy sociálnych sietí.

Daeš podľa Comeya používa aj vyspelé šifrovanie v komunikácii s osobami, ktoré sú ochotné páchať vraždy v jeho mene. To sťažuje prácu vyšetrovateľom, ktorí sa často ocitajú v koncoch, hoci majú súdny príkaz na sledovanie komunikačnej prevádzky.

FBI v súčasnosti vyšetruje "stovky" prípadov vo všetkých amerických štátoch, ktoré sa týkajú možných sprisahaniach inšpirovaných Daeš, povedal Comey.

Viac o téme: FBIJames ComeyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu