Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Identita kata Daeš, ktorý urezal hlavu prvému Rusovi, odhalená: FOTO Vlad je milovník Hitlera

Anatolij Zemljanka alias Džihádista Vlad Zobraziť galériu (5)
Anatolij Zemljanka alias Džihádista Vlad

RAKKA/MOSKVA – Už na strednej škole mal čudácke prejavy. Len málokto však vtedy pripisoval jeho obdivu Hitlera a viere v nadradenosť bielej rasy veľký význam. Až do chvíle, kým sa neobjavil na videu radikálnych islamistov ako Džihádista Vlad, nový kat Daeš. Ruské médiá teraz vyťahujú z minulosti Anatolija Zemljanku jedno prekvapenie za druhým.

Po smrti Džihádistu Johna ukázala sýrska teroristická organizácia Daeš svojho nového kata, ktorý na nedávno zverejnenom videu extrémistov urezáva hlavu Magomedovi Chasijevovi, údajnému Putinovmu špiónovi. Anatolij Zemljanka (28), prezývaný Džihádista Vlad, bol podľa ruských médií už od mladosti posadnutý neonacistami a hnutím skinhead. Neskôr sa jeho patologické nadšenie premenilo na sympatie s Daeš. Na novom džihádistickom videu ohlásil vedenie vojny proti Putinovi.

Američania prezradili detaily z tajnej vojenskej misie: Džihádista John urobil osudovú chybu

Podľa spolužiakov, ktorí si Anatolija pamätajú zo strednej školy, sa mladík rád predvádzal nacistickým pozdravom na oslavu Hitlera a živo sa zaujímal sa hnutie skinhead. Šokovaná matka Džihádista Vlada Svetlana Zemljanka (53) priznala, že jej syn sa premenil v zombie a stal sa stúpencom Daeš, hoci bol vychovaný v ortodoxnej kresťanskej rodine. Matka s ním napriek jeho „zmene“ ostala v kontakte a občas si vymenia esemesky.

Identita kata Daeš, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Life News)

Ruský národný denník informuje, že po rusko-sýrskom katovi intenzívne pátrajú vyšetrovatelia. Podozrievajú ho, že sa už v roku 2013 spojil s teroristickým hnutím Daeš. Jeho rodina ostala žiť v Nojabrsku, odkiaľ v roku 2014 definitívne odišiel.

Rád používal nacistický pozdrav

Zemljankov bývalý spolužiak sa pre Life News zdôveril, že mladíka fascinoval neonacizmus. „Nemôžem o ňom povedať, že bol úplný neonacista a skinhead, ale zajímal sa o nich a hovoril o hnutí s rešpektom,“ vysvetlil mladý muž a dodal, že sa mu pravdepodobne páčila povrchná stránka toho všetkého: „Napríklad, mal rád nacistický pozdrav a negatívne hovoril a etnicky nejednoliatom ruskom ľude, ale neskôr svoj postoj zmenil.“ Ostatní priatelia zo školy si Anatolija pamätajú ako chlapca, ktorý si skrátka rád robil „srandu“.

Identita kata Daeš, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Life News)

Matka Džihádistu Vlada priznala, že cestovala do Turecka, pokúsila stretnúť so synom a chcelo ho presvedčiť, aby sa vrátil domov. On sa s ňou však stretnúť odmietol. „Prosila som ho, plakala,“ povedala zúfalá matka, ktorá ho od roku 2014 nevidela. Stále však verí, že to nemohol urobiť a že to neurobil. Zlomene však dodala, že jej syn chcel už pred niekoľkými rokmi odísť študovať do Egypta a v Rusku navštevoval mešitu. Keď nadobro odišiel, bola na dovolenke  a o ničom nevedela. O ich aktuálnom vzťahu doplnila len toľko, že jej syn občas napíše, že žije a je v poriadku. Po jeho odchode spočiatku niekoľko mesiacov netušila, kde sa nachádza. Podrobnosti o tom, ako odišiel do Sýrie, sa dozvedela až od ruskej tajnej služby. Jej syna regrutovali náborári Daeš, ktorí sa v Nojabrsku stále pohybujú.

Identita kata Daeš, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Life News)

Anatolijova mama verí, že keby jej synovi včas pomohli psychológovia, jeho ďalšiemu osudu sa dalo zabrániť a nemusel skončiť v pazúroch džihádistov. O tom, kým sa mladík stal, sa jeho rodičia dozvedeli až z médií. „Aby som bol úprimný, keď som ho videl v televízii, nespoznával som ho. Dokázal som ho nazvať len jeho priezviskom. Všetci sme v šoku,“ priznal Anatolijov otec.

Identita kata Daeš, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Life News)

Jedna z Anatolijových kamarátok priznala, že sa mladík v dospelosti začal kamarátiť s moslimami a neskôr konvertoval na islam. Radikalizoval sa však natoľko, že v sebe poprel láskavého a dobrého človeka, ktorým podľa nej bol. „Mal rád šport, bol to obyčajný chalan. Bol to ten typ človeka, ktorý dokázal iných rozosmiať,“ opísala mladíka známa, ktorá dôvod jeho premeny nechápe.

Viac o téme: Anatolij ZemljankaDžihádista Vlad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu