Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bojovníci Daeš okupujú ďalšiu oblasť: Obsadili mesto pri hranici so Sýriou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT – Sýrski islamistickí povstalci obsadili mesto Arsál, ktoré leží na severovýchode Libanonu v blízkosti hranice so Sýriou. Oznámil to dnes libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk, ktorého citovala agentúra DPA.

"Oblasť Arsálu je okupovaná a naším hlavným cieľom je vyhnúť sa tomu, aby sme boli zatiahnutí do sýrskeho konfliktu," vyhlásil Mašnúk. Libanonská vláda preto podľa neho bezprostredne neplánuje vojenskú operáciu zameranú na vyhnanie militantov.

Libanonské televízie zverejnili zábery, z ktorých bolo evidentné, že povstalci z Frontu an-Nusra, napojeného na teroristickú sieť al-Káida, plne kontrolujú predmestia Arsálu. V okolí mesta našli útočisko tisíce utečencov zo susednej Sýrie. Minister dnes odhadol, že v oblasti žije okolo 120.000 Sýrčanov.

Islamisti z Frontu an-Nusra zaútočili na Arsál už vlani v auguste. Zajali vtedy skupinu libanonských vojakov a policajtov, z ktorých štyroch zabili. Zvyšných 16 libanonských zajatcov vymenili tento týždeň za 13 islamistických radikálov zadržiavaných v Libanone. Výmena zajatcov sa uskutočnila 1. decembra práve v Arsále, ktorého obyvatelia - prevažne sunnitskí moslimovia - dlhodobo podporujú vzbúrencov bojujúcich proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Sýrska armáda a povstalci môžu bojovať proti IS aj bez Asadovho odchodu

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes povedal, že je možné, aby sýrske vládne sily a vzbúrenci spolupracovali v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) aj bez odstúpenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Bude však "nanajvýš obtiažne" takúto spoluprácu zabezpečiť bez signálu, že je vo výhľade nejaké riešenie, týkajúce sa Asadovej budúcnosti, povedal Kerry, ktorý je dnes na návšteve gréckej metropoly Atény. 

Šéf americkej diplomacie vo štvrtok vyjadril presvedčenie, že Islamský štát môže byť v Sýrii porazený v priebehu niekoľkých mesiacov, ak sa podarí dohodnúť na prímerí medzi sýrskou vládnou armádou a umiernenými povstalcami.

Okrem toho Kerry upozornil, že len nálety na porážku IS nestačia a vyslovil sa za pozemnú operáciu, do ktorej by mohli byť povolané sýrske pozemné jednotky a ozbrojené sily arabských krajín.

Viac o téme: SýriaLibanonBašár AsadDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu