Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Islamisti sa vysmievajú Západu: Zomrite od zúrivosti, nikdy nezistíte, ako sme zničili ruské lietadlo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk, YouTube)

LONDÝN - Teroristická skupina Islamský štát sa druhýkrát prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla. Egyptská odnož vo svojej novej správe uvádza, že západní experti nikdy skutočne neodhalia, ako k útoku došlo. Prídu na to až vtedy, keď ona sama bude chcieť. Airbus A321 havaroval na Sinaji v sobotu krátko po štarte z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Európske aerolinky majú problémy lietať na východ: Tu všade hrozí cestujúcim nebezpečenstvo

"Popieračom a pochybovačom hovoríme: Zomrite na vašu frustráciu. My, s pomocou Božej milosti, sme tí, ktorí ho zničili, a nie sme povinní zverejniť mechanizmus jeho zániku. Tak choďte k vraku, hľadajte, prineste čierne skrinky a analyzujte, dajte nám zhrnutie svojho výskumu a výsledok vašej expertízy a dokážte, že sme ho nezničili my alebo ako spadlo. Mechanizmus jeho zániku zverejníme vtedy, keď my budeme chcieť a spôsobom, akým chceme," povedal hovorca IS v audionahrávke urobenej v arabčine.

Je to druhýkrát, čo sa skupina prihlásila k zodpovednosti za smrť po predchádzajúcom vyhlásení, že to bola odveta za ruské nálety, ktoré zabili stovky moslimov na sýrskej pôde. Vo svojom videu IS najprv tvrdil, že sa mu lietadlo podarilo zostreliť. Bezpečnostní experti a vyšetrovatelia však tvrdia, že je nepravdepodobné, že by teroristi mali techniku schopnú zostreliť lietadlo z výšky takmer 10 km. Najnovšia teória amerických spravodajských agentúr hovorí o explózii bomby na palube.

Islamisti sa vysmievajú Západu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podporovatelia IS v Iraku zverejnili predvčerom video, v ktorom zablahoželali svojim egyptským kolegom a varovali ruského prezidenta Vladimira Putina, že to ani zďaleka nie je koniec ich akcií. Pri oslavách havárie rozdávali sladkosti. Bojovníci na Sanaji zabili stovky egyptských vojakov a policajtov v ostatných rokoch a taktiež napadli aj západné ciele.

Islamisti sa na svojich webových stránkach v minulosti prihlásili k zodpovednosti za činy, ktoré sa im nepodarilo presvedčivo prisúdiť. Predstavitelia Egypta hovoria, že je príliš skoro robiť akékoľvek závery o tom, čo spôsobilo pád, keďže vyšetrovanie je ešte len na začiatku.

Viac o téme: Islamšký štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu