Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Syn hollywoodskeho režiséra konvertoval na islam: Z budúceho kňaza sa stal džihádista

Kedysi Lucas, dnes Abú Basír Al-Britaní Zobraziť galériu (3)
Kedysi Lucas, dnes Abú Basír Al-Britaní (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Syn hollywoodskeho režiséra, ktorý spolupracoval napríklad so Stevenom Spielbergom na filmoch o Indiana Jonesovi, konvertoval od katolicizmu k islamu a vstúpil do radov al-Kájdy v Sýrii. Lucas Kinney (26) sa stal bábkou džihádistov, keď sa objavil v on-line propagandistických videách, ktorých cieľom je podporovať prílev nových regrútov.

Prepustený väzeň z Guantánama sa pridal k IS: Zo Slovenska odišli traja, štát nepovedal kam

Lucas Kinney, ktorý si momentálne hovorí Abú Basír al-Britaní, sa narodil vo Veľkej Británii. Manželstvo jeho rodičov však nevydržalo a dvojica sa rozišla. On sa so svojou matkou a nevlastným otcom presťahoval do Saudskej Arábie a istý čas žili aj v Egypte.

Paradoxne ako chlapec prijal sviatosť prvého sv. prijímania, navštevoval katolícku základnú aj strednú školu a údajne ako tínedžer uvažoval nad povolaním kňaza. Prihlásil sa na univerzitu v Leedse, ale vydržal tam len rok. Jeho život sa mal zmeniť po tom, čo odišiel za svojím otcom Patrickom Kinneym (59) do Viedne. Oslovilo ho štúdium blízkovýchodnej kultúry a naučil sa po arabsky.

Syn hollywoodskeho režiséra konvertoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Konvertoval na islam a pred dvomi rokmi sa vydal hľadať svoje šťastie do Sýrie, kde sa pridal k teroristom, za čo si od britského denníka Daily Mail vyslúžil označenie "prvý biely Brit v al-Kájde". Jeho matka Deborah Phippsová (53) od neho dostáva sporadické správy a stále si nevie vysvetliť, ako sa z normálneho pubertiaka stal moslimský fanatik. Predpokladá však, že sa radikalizoval práve počas pobytu s otcom v Rakúsku.

Teraz žije v neustálom strachu o synov život, o ktorý usiluje nielen sýrska armáda, ale aj ruské bombardéry a britské bezpilotné lietadlá. "Lucas je cieľ. Som rada, že je spájaný s al-Kájdou, skôr než s IS, ale samozrejme mám strach," uviedla žena, ktorá si už raz myslela, že je Lucas mŕtvy. No vtedy bol iba vážne zranený a museli ho operovať. Jej syn sa v Sýrii oženil, ale o svojej neveste nemá Deborah žiadne informácie. Podľa jej slov jediné, čo chce je, aby sa jej syn vrátil domov živý a zdravý.

Syn hollywoodskeho režiséra konvertoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Väčšina britských džihádistov, ktorí prišli do Sýrie zo zámoria, sa už narodila ako moslimovia, ale pred pár mesiacmi sa objavil v dvoch videách odnože al-Kájdy zvanej al-Nusrat beloch pomenovaný ako Abú Basír al-Britaní. Britský denník Daily Mail dnes odhalil všetkým jeho identitu.

Okuliarnatý mladík v záznamoch rozpráva o krutosti al-Nusrat voči jej súperom z Islamského štátu. Obe videá sú kvalitne novinársky spracované na rozdiel od častokrát vizualizovanej tyranie IS. Jeho vyjadrenia sú pripravené tak, aby podporovali ďalších Angličanov pripojiť sa k jeho skupine al-Kájdy v Sýrii, čo je však v Británii trestný čin.

Viac o téme: Al-KájdaLucas KinneyAbu Basir al-Britani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu