Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ťaženie proti IS nie je také úspešné, ako by sme chceli

Stephen Harper
Stephen Harper (Zdroj: SITA)

OTTAWA – Kanadský premiér Stephen Harper dnes povedal, že ťaženie koalície vedenej Spojenými štátmi proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii nie je až natoľko úspešné, ako sa predpokladalo.

"Výsledkom intervencie je, že sa postup IS podarilo v podstate zastaviť, a to najmä na severe Iraku a do určitej miery aj v iných častiach Iraku a Sýrie, avšak nie až natoľko, ako by sme si želali," uviedol kanadský premiér v Ottawe počas podujatia usporiadaného v rámci kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Kanade budú konať 19. októbra. 

Harper taktiež uviedol, že Kanada si v spolupráci so svojimi partnermi potrebuje pre boj s IS vytvoriť "dlhodobú a konzistentnú stratégiu". Kanadský premiér obvinil svojich politických protivníkov, že sú v boji proti terorizmu príliš mäkkí. Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že Harperova vládnuca konzervatívna strana vo voličských preferenciách mierne zaostáva za ľavicovými Novými demokratmi, ktorí sľúbili, že v prípade volebného víťazstva Kanada vystúpi z koalície bojujúcej proti Islamskému štátu.

V súčasnosti sa v Iraku nachádza približne 70 príslušníkov kanadských špeciálnych jednotiek, ktorí v boji proti IS spolupracujú s kurdskými polovojenskými oddielmi péšmarga. Do koaličných náletov na pozície IS v Iraku a Sýrii je tiež zapojených šesť kanadských stíhacích bombardérov.

Viac o téme: Islamský štátStephen Harper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu