Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Islamský štát je horší než nacisti, vyhlásil austrálsky premiér Abbott

Tony Abbott
Tony Abbott (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott dnes vyhlásil, že Islamský štát (IS) je horší ako nacisti počas druhej svetovej vojny.

"Nacisti spôsobili príšerné zlo, ale mali v sebe dostatok hanby, že sa ho pokúšali utajiť. Títo ľudia sa svojím zlom chvália. To je neobvyklé," povedal podľa tlačovej agentúry DPA Abbott konzervatívnemu rozhlasovému moderátorovi Alanovi Jonesovi na stanici Radio 2GB v Sydney. 

"Konajú tak, ako stredovekí barbari, a ešte sa tým v médiách pýšia pred svetom s takou drzosťou, za ktorú ich sotva možno pochváliť - a to dodáva ich zlu ďalší rozmer," uviedol austrálsky líder.  Abbott vyhlásil, že treba urobiť všetko, aby bolo "toto nevýslovné zlo, páchané sektou smrti, porazené". 

Premiér sa takto vyjadril v čase, keď jeho vláda posudzuje žiadosť Spojených štátov, aby Austrália viac prispela do boja proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii a aby sa pridala k leteckým útokom. Abbott oznámil, že rozhodnutie padne na budúci týždeň, keď sa minister obrany Kevin Andrews vráti zo zahraničia. 

Austrália má v Iraku šesť stíhacích bombardérov F/A-18F Hornet, tankovacie a veliteľské lietadlá a tiež 300 vojenských inštruktorov, ktorí cvičia irackých vojakov. 

Austrália je súčasťou koaličných síl, ktoré podnikajú nálety na pozície IS na území Iraku. Do koalícia patria Spojené štáty, Kanada, Dánsko, Francúzsko, Jordánsko, Holandsko a Británia. 
Ku koaličným štátom, ktoré podnikajú letecké útoky proti silám IS na území Sýrie, patria USA, Bahrajn, Kanada, Jordánsko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE). 

Viac o téme: Tony Abbott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu