Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Islamský štát zaútočil na ropné pole v Lýbii: Nezvestných je deväť osôb, medzi nimi je aj Čech!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

VIEDEŇ – Rakúske ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že na ropné pole al-Ghaní v Líbyi zaútočila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), pričom po útoku je nezvestných deväť cudzincov, ktorí tam pracovali.

Hovorca rakúskeho ministerstva Martin Weiss spresnil, že pri piatkovom útoku prišlo o život viacero ochrankárov objektu nachádzajúceho sa južne od mesta Syrta. Ochranke objektu sa neskôr podarilo obnoviť kontrolu nad areálom. Krátko na to sa však zistilo, že deväť zahraničných pracovníkov je nezvestných - medzi nimi je aj jeden Rakúšan a jeden Čech. Zvyšní siedmi nezvestní nie sú občanmi EÚ. 

Podmienky prepustenia zadržiavaných zatiaľ nezverejnila žiadna skupina ani jednotlivec, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na rakúsky rezort diplomacie. Televízia al-Arabíja dnes oznámila, že za útokom na ropné pole je skupina extrémistov hlásiacich sa k Islamskému štátu.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek dnes počas dňa informoval, že do regiónu v najbližšom možnom čase odcestuje pracovník ministerstva zahraničných vecí. Krízovou situáciou sa bude v pondelok mimoriadne zaoberať aj vláda ČR. Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Michaela Lagronová uviedla, že ČR vo veci spolupracuje s rakúskymi úradmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu