Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nádej pre rodinu Dalibora uneseného Islamským štátom: Cena za život, 450 tisíc eur!

Dalibora uniesli radikáli z IS
Dalibora uniesli radikáli z IS (Zdroj: topky)

PRAHA/VIEDEŇ - Radikáli požadujú za Rakúšana uneseného v Líbyi 500 tisíc dolárov (458 tisíc eur). S odvolaním sa na informácie tajných služieb o tom včera informoval rakúsky denník Kronen Zeitung. Ministerstvo zahraničia vo Viedni ale správu poprelo. Okrem Rakúšana ozbrojenci z ropného poľa Ghany na začiatku marca uniesli tiež Čecha, štyroch Filipíncov, dvoch Bangladéšanov a Ghančana.

Podľa hovorcu rakúskeho ministerstva zahraničia Martina Weissa sa k únosu zahraničných pracovníkov ropného poľa v strednej Líbyi zatiaľ žiadna organizácia neprihlásila. Neexistuje vraj teda ani žiadna požiadavka na výkupné.

Nové informácie k prípadu nemá podľa hovorkyne ministerstva zahraničia Michaely Lagronovej ani Česko. "V našom prípade nie je žiadny posun. Žiadnu novú informáciu nemáme. Keby sme akúkoľvek informáciu mali, tak by sme ju zverejnili," povedala.

Ako prvý o požadovanom výkupnom za Rakúšana informovali podľa denníka Kronen Zeitung srbské médiá. Rakúska tajná služba údajne požiadala svojich srbských kolegov, aby sa pokúsili s únoscami nadviazať spojenie. Srbská rozviedka pritom údajne uspela predovšetkým vďaka dobrým kontaktom v Líbyi z čias existencie bývalej Juhoslávie. Ďalším dôvodom oslovenie Belehradu je podľa rakúskeho denníka tiež srbský pôvod zmiznutého rakúskeho občana.


Prečítajte si aj

Čecha Pavla zrejme uniesol Islamský štát: Pátra po ňom Interpol

FOTO Toto je Čech, ktorého uniesli bojovníci Islamského štátu: Obyčajný kuchár, varil robotníkom!

Džihádisti zajali Čecha a Rakúšana: Dalibora na FOTO doma čakajú dve malé deti!


Unesení sú od začiatku marca

Skupinu zamestnancov rakúskej spoločnosti VAOS (Value Added Oilfield Services), ktorá sa zaoberá zabezpečovaním zázemie ropnému sektoru v Líbyi, uniesli zatiaľ neznámi ozbrojenci 6. marca. Na ten istý deň plánovala firma údajne kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii ich evakuáciu.

Už skôr rakúski a filipínski diplomati uviedli, že únos vykonali radikáli z líbyjskej odnože organizácie Islamský štát. Česko túto verziu tiež považuje za najpravdepodobnejšiu.

V nebezpečnej oblasti sú Česi, hľadajú svojho krajana

V oblasti sa teraz nachádzajú dvaja pracovníci českého ministerstva zahraničia, ktorí sa podieľajú na získavaní informácií o unesenom českom občanovi. Český zástupca je aj v rakúskom krízovom štábe.

Líbya je schopná v čase stability produkovať denne 1,6 milióna barelov suroviny, jej terajšia produkcia je podľa odhadov niečo cez 200 tisíc barelov.

Väčšina krajín už vlani zatvorila svoje ambasády v Tripolise a evakuovala personál. Z Líbye odchádza čoraz viac cudzincov, len Egypťanov krajinu opustilo cez 10 tisíc.

V krajine panuje chaos

Chaos v krajine panuje od roku 2011, kedy počas takzvanej arabskej jari padol režim dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Následne sa moci v krajine chopili rôzne milície s nejasnou lojalitou. Neprehľadná situácia prispela tiež k posilneniu radikálnych islamistov, ktorí sa neskôr prihlásili k organizácii Islamský štát.

 

 

 


 


 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu