Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Teroristi z Islamského štátu ovládli mesto pri americkej leteckej základni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) získali dnes po niekoľkomesačnom obliehaní kontrolu nad takmer celým územím mesta al-Baghdádí v západnom Iraku. Do ohrozenia sa tým dostala aj americká letecká základňa, na ktorej príslušníci americkej námornej pechoty cvičia irackých vojakov.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na irackých predstaviteľov. Mesto al-Baghdádí, približne 85 kilometrov severozápadne od mesta Ramádí v provincii Anbár, sunnitskí radikáli IS obliehali niekoľko mesiacov. Táto ozbrojená skupina v rámci svojho ťaženia za vytvorenie islamského kalifátu obsadila od vlaňajška rozsiahle územia na severe a západe Iraku, vrátane viacerých miest v provincii Anbár.

"Deväťdesiat percent oblasti al-Baghdádí padlo pod kontrolu povstalcov," povedal v telefonickom rozhovore pre Reuters miestny predstaviteľ. Militanti napadli mesto z dvoch strán. Ďalšia skupina bojovníkov sa pokúsila napadnúť silne stráženú leteckú základňu Ajn al-Asad päť kilometrov južne od mesta, na ktorú však neprenikli.

Na základni sa nachádza 320 príslušníkov americkej námornej pechoty, ktorí tam trénujú členov irackej siedmej divízie. Základňa sa stala terčom útoku IS už v decembri. Americkí predstavitelia v Iraku ani tlačový odbor amerického ministerstva obrany situáciu v provincii Anbár bezprostredne nekomentovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu