Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chystá sa rozsiahla ofenzíva proti Islamskému štátu

John Allen Zobraziť galériu (2)
John Allen (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Medzinárodná koalícia bojujúca proti Islamskému štátu už čoskoro začne rozsiahlu ofenzívu, oznámil to v nedeľu osobitný americký vyslanec pre koordináciu koalície John Allen. Podľa Allena, ktorý poskytol rozhovor jordánskej agentúre Petra, na ktorú sa odvoláva nemecká DPA, sa proti Islamskému štátu chystá rozsiahla pozemná ofenzíva irackej armády.

Na území Iraku už tlačia na Islamský štát aj kurdské jednotky zvané pešmerga. Generálny tajomník ministerstva pešmergy Džabár Jawár povedal cez víkend pre DPA, že sa chystá silná ofenzíva severozápadne od mesta Mosul. Podľa kurdských spravodajských zdrojov islamisti už začali s evakuáciou centra mesta.

Koalícia dobyla od Islamského štátu 22 percent obývaných území 

Koaličným jednotkám bojujúcim proti Islamskému štátu sa podarilo dobyť 22 percent obývaných oblastí, ktoré táto extrémistická skupina predtým zabrala. Vyhlásil to v nedeľu americký minister zahraničných vecí John Kerry.

John Kerry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kerry pre televíziu NBC zdôraznil, že územie sa spojencom podarilo dobyť aj bez toho, aby spustili výraznú ofenzívu. Spojenci taktiež zasadili výrazný úder popredným predstaviteľom Islamského štátu a ich riadiacim pákam. Podľa Kerryho dosiahnutý pokrok nasvedčuje, že koalícia smeruje k víťazstvu nad Islamským štátom. Odmietol kritiku, že koalícia v Sýrii a Iraku nijak nepokročila. "Je tu celý zoznam vecí, ktoré idú správnym smerom," vyhlásil Kerry podľa agentúry DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu