Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Islamský štát naberá na sile: V tomto vo svete terorizmu nemá obdoby!

Extrémisti Islamského štátu zhodili mladíka zo strechy len za to, že bol gej.
Extrémisti Islamského štátu zhodili mladíka zo strechy len za to, že bol gej. (Zdroj: IS/alhayat.com)

WASHINGTON – Po boku džihádistických jednotiek v Sýrii bojuje asi 20.000 cudzincov z približne 90 krajín, informovala dnes americká vládna agentúra. Podľa nej medzi dobrovoľníkmi je aj 3400 ľudí zo západnej Európy a asi 150 Američanov.

Výkonný riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra (NCTC) Nicolas Rasmussen upozornil, že ešte nikdy sa k džihádistickým jednotkám v Sýrii a Iraku v jednej vlne nepripojilo tak veľa nováčikov ako v poslednom čase. Uviedol, že ide o bezprecedentný stav, a dodal, že "tendencie sú jasné a znepokojujúce".

Rasmussen, ktorý dnes predstúpi pred komisiou pre vnútornú bezpečnosť americkej Snemovne reprezentantov, upozornil, že silnou zbraňou extrémistickej organizácie Islamský štát pri verbovaní nových posíl je internet a jeho sociálne siete. Schopnosť IS šíriť svoju propagandu podľa Rasmussena stále narastá - ako príklad uviedol, že od 1. januára IS zverejnil online približne 250 vyhlásení a "produktov".

Ako informovala televízia France24, IS podľa Rasmussena zverejňuje na webových stránkach nielen hrôzostrašné zábery brutálneho zabíjania západných rukojemníkov, ale ponúka aj bukolické a takmer rodinné scény do života v oblastiach, ktoré dobyli jeho jednotky. 

Okrem toho pri verbovaní nových síl IS veľmi často využíva aj prvky obľúbené v západnej kultúre, napr. počítačové hry. IS zručne narába aj s jednoduchými posolstvami, s ktorými sa mladí ľudia ľahko identifikujú. Na sociálnych sieťach napríklad často propaguje myšlienku: "Zomierame len raz, tak prečo nie ako mučeníci?", pre ktorú sa vžila skratka YODO ("You Only Die Once").

Zdroj na americkom ministerstve zahraničných vecí prednedávnom informoval, že medzi obeťami bojov o kurdské mesto Kobané na severe Sýrie bolo na strane IS aj veľmi veľa cudzincov. 
Podľa údajov, ktoré Bezpečnostná rada OSN zverejnila vlani v novembri, v radikálnych zoskupeniach typu IS vo svete bojovalo asi 15.000 ľudí z približne 80 krajín sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu