Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americký plán na vyhlásenie vojny IS: Vraj treba konať

Rand Paul
Rand Paul (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vplyvný republikánsky senátor Rand Paul predložil americkému Senátu návrh rezolúcie, ktorá by vyhlásila vojnu extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Som presvedčený, že prezident (USA Barack Obama) musí prísť do Kongresu, aby začal vojnu a že Kongres má povinnosť konať," vyhlásil senátor Rand Paul.

Tento 51-ročný člen amerického Senátu za štát Kentucky sa spomína ako možný favorit v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu pre voľby v roku 2016. Zatiaľ však neoznámil, či skutočne mieni kandidovať.

Senátor Paul sa domnieva, že pokračujúce letecké operácie, ktoré vedú Spojené štáty proti IS v Iraku a Sýrii, sú nelegálne a protiústavné, keďže prebiehajú bez súhlasu amerického Kongresu.

Návrh rezolúcie, ktorú Paul predložil Senátu v stredu, počíta s vyhlásením vojny organizácii IS s mandátom na jeden rok. Dokument obmedzuje použitie pozemných bojových síl na prípady, keď by bolo potrebné chrániť alebo zachraňovať amerických občanov alebo príslušníkov armády USA. Pozemné jednotky by mohli byť nasadené aj pri útokoch na ciele mimoriadneho významu alebo pri získavaní spravodajských informácií.

V prípade prijatia rezolúcie by išlo o prvé oficiálne vyhlásenie vojny americkým Kongresom od druhej svetovej vojny. Kongres bude o dokumente diskutovať pravdepodobne až na budúci rok, keď budú obe jeho komory na Kapitole ovládať opoziční republikáni.

Administratíva prezidenta Obamu odmieta tvrdenia kritikov o nelegálnosti súčasných operácií voči IS. Biely dom je presvedčený, že má v tejto otázke právo konať samostatne na základe právomocí, ktoré mu Kongres poskytol po útokoch z 11. septembra 2001 a pre vedenie vojny v Iraku.

Hovorca Bieleho domu v reakcii na iniciatívu senátora Paula vyjadril pripravenosť diskutovať s predstaviteľmi demokratov i republikánov o vylepšení súčasného mandátu na použitie vojenskej sily v záujme jeho prispôsobenia aktuálnym bezpečnostným hrozbám.